Ε. Αχτσιόγλου: Μετά το…. τέλος της επιτροπείας η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ε. Αχτσιόγλου: Μετά το…. τέλος της επιτροπείας η αύξηση του κατώτατου μισθού

567
SHARE

Ελπίδες για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά το τέλος της επιτροπείας, επιχειρεί να καλλιεργήσει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει καταφέρει να εξασφαλίσει, μετά το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον ερχόμενο Αύγουστο, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, δηλαδή την αρχή της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», η κ. Αχτσιόγλου θεωρεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και στην Ελλάδα η πορτογαλική εμπειρία για τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού με τεκμηριωμένο και μελετημένο τρόπο και σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τους εργαζόμενους.

Επίσης, στο μείζον ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας η υπουργός εκτιμά ότι «η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης» είναι μία ασπίδα για τις κλαδικές αμοιβές και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων ενός κλάδου, ώστε αυτές οι αμοιβές και τα δικαιώματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, να μην «ψαλιδίζονται» από επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις με δυσμενέστερους όρους. Και εν όψει της τέταρτης αξιολόγησης, η κα Αχτσιόγλου επισημαίνει ότι η μοναδική υποχρέωση εντός του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής που σχετίζεται με τη διαιτησία είναι η παράδοση μιας νομικής μελέτης σχετικά με τον ρόλο του θεσμού στη λειτουργία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ενώ τονίζει πως «οποιαδήποτε τυχόν μεταβολή υπάρξει στα ισχύοντα θα σέβεται απολύτως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία».

Η υπουργός Εργασίας χαρακτηρίζει επίσης κοινωνικά επιζήμια και οικονομικά αναποτελεσματικά τόσο τη μείωση του κατώτατου μισθού (ο οποίος από το 2012 παραμένει νομοθετικά καθηλωμένος στα 586 ευρώ) στα σημερινά επίπεδα όσο και τον μισθολογικό διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων με τη θεσμοθέτηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών. Και σπεύδει να δικαιολογήσει την κυβέρνηση που δεν έκανε τίποτα όλα αυτά τα χρόνια για την αλλαγή της κατάστασης: «Η σημερινή κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ αυτή την άποψη και διεκδίκησε από την πρώτη στιγμή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο συσχετισμός δύναμης μέχρι στιγμής δεν έχει επιτρέψει να προχωρήσουμε σε αυτή την παρέμβαση»….

LEAVE A REPLY