Ε. Αχτσιόγλου: Νέες υποσχέσεις για προσωπική διαφορά, κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

Ε. Αχτσιόγλου: Νέες υποσχέσεις για προσωπική διαφορά, κατώτατο μισθό και συλλογικές συμβάσεις

521
SHARE

Δεν είναι αναγκαίο το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους επανέλαβε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό.

«Είναι γνωστοί οι συσχετισμοί υπό τους οποίους έγινε η 2η αξιολόγηση με την εμμονή του ΔΝΤ σε μία λογική που έλεγε αφενός ότι η χώρα δεν θα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, αφετέρου ότι η περαιτέρω μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης είναι αναγκαία προκειμένου το ασφαλιστικό σύστημα να στέκεται στα πόδια του. Η ελληνική Κυβέρνηση είχε τότε υποστηρίξει με πολύ καλά στοιχεία, τα οποία επιβεβαιώνονται πια διαρκώς, ότι και τους δημοσιονομικούς στόχους μπορούμε να επιτύχουμε αλλά και ότι το ασφαλιστικό σύστημα διαρθρωτικά στέκεται στα πόδια του και έχει μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται πια και από όλες τις εκθέσεις που κυρώνονται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», είπε χαρακτηριστικά για το θέμα και πρόσθεσε: «Άρα, για ακόμη μια φορά από την δική μας πλευρά αυτό που επισημαίνουμε είναι πως ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά είναι αναγκαίο το μέτρο της απομείωσης της προσωπικής διαφοράς, για όσους συνταξιούχους αυτό αφορά. Αυτή τη στιγμή η σειρά των πραγμάτων είναι ότι έχουμε δύο μήνες μπροστά μας προκειμένου να δούμε και να επιβεβαιώσουμε την καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, να σχεδιάσουμε τον προϋπολογισμό του 2019. Τίποτα δεν έχει καταλήξει αλλά θεωρώ ότι υπάρχουν τα περιθώρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω οι συνταξιούχοι το 2019».

Αναφερόμενη στο θέμα του κατώτατου μισθού η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν είναι παροχολογία, είναι επαίσχυντο ακόμα και ως σχόλιο αυτό, είναι αναγκαία συνθήκη προκειμένου να αρχίσει να βελτιώνεται το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και είναι κορυφαία δέσμευση της Κυβέρνησης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και στη μισθωτή εργασία.
Ο κατώτατος μισθός περικόπηκε το 2012 κατά 22% και κατά 32% για τους νέους εν μία νυκτί, διαμορφώνοντας μία συνθήκη συμπίεσης των εισοδημάτων για τους εργαζόμενους συνολικά, διότι αυτό το μέτρο συνδυάστηκε με το πάγωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας την ίδια περίοδο. Η δική μας δέσμευση και πρόθεση είναι να προχωρήσουμε με τη νομοθετική διαδικασία, όπως προβλέπει ο νόμος, δηλαδή τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και την κατάθεση των σχετικών εκθέσεων από τους επιστημονικούς φορείς, και τελικά την απόφαση του Υπουργού Εργασίας εγκεκριμένη από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να υπάρχει αυτή η αναγκαία, κατά την άποψή μας, αύξηση του κατώτατου μισθού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν άμεσα».

Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ρόλος του κράτους έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, δηλαδή από τη δική μας πλευρά νομοθετήσαμε ότι πλέον ξεπαγώνουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είμαστε στην επόμενη μέρα και αυτή τη στιγμή εξετάζουμε εντός του Υπουργείου Εργασίας τις ήδη υπάρχουσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προκειμένου να δούμε αν πληρούν τους όρους για να επεκτείνονται και να καθίστανται γενικώς υποχρεωτικές στους κλάδους. Αυτό θα διευκολύνει το να υπάρξει μία συνολική άνοδος των μισθών σε κλαδικό επίπεδο.
Η επεκτασιμότητα αφορά τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και ορίζει ότι εφόσον σε μία σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οι εργοδότες που την έχουν υπογράψει καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας η συγκεκριμένη σύμβαση καθίσταται γενικώς υποχρεωτική».

LEAVE A REPLY