Sunday , 2 October 2022

Ε.Μανωλόπουλος : “Εμμονική, επικίνδυνη και ακατανόητη η στάση της Ελλάδας να μην αλλάξει τα ηλικιακά όρια του AstraZeneca”

Έντονη κριτική και δυσαρέσκεια εκφράζουν τα μέλη της ιατρικής κοινότητας απέναντι στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μην αλλάξει τα ηλικιακά όρια στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μετά από την εκδήλωση θρομβοεμβολικών επεισοδίων κυρίως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαρισμό του στο Facebook ο κσθηγητής φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος τονίζει ότι “αν κρίνω απο το γενικό κλίμα και τα (μη) κριτικά δημοσιεύματα για την χθεσινή απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να κρατήσει το ηλικιακό όριο για εμβολιασμούς με ΑΖ στα 30 έτη παρά τα 5 σοβαρά θρομβωτικά επεισόδια μέσα σε ένα μήνα εμβολιασμών (τα 4 από αυτά στους περίπου 210.000 εμβολιασμούς σε ατόμα 30-49 ετών), συμπεραίνω ότι μάλλον είμαι ο μόνος (ή ένας από τους λίγους) στην Ελλάδα που βρίσκει την απόφαση αυτή εμμονική, επικίνδυνη και ακατανόητη, ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για αυτές τις ηλικίες και το ιϊκο φορτίο στην κοινότητα σταδιακά μειώνεται! Ας καθήσουμε λοιπόν όλοι ήσυχα και ας περιμένουμε απαθείς τις επόμενες θρομβώσεις που (ελπίζω να μην, αλλά φοβάμαι ότι) θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα της απόφασης αυτής…και θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την εμπιστοσύνη σε ένα κατά τα άλλα πολύ καλό, ασφαλές, αποτελεσματικό και εύχρηστο εμβόλιο για τους άνω των 60 ετών”.

Μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού η πρόεδρος Μαρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι “για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών στις οποίες εμφανίζονται κυρίως οι σπάνιες παρενέργειες θρόμβωσης – θρομβοπενίας υπάρχουν διαθέσιμα και τα άλλα εμβόλια. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι “τα mRNA εμβόλια είναι διαθέσιμα σε άτομα όλων των ηλικιών”.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών μετά την εμφάνιση θρομβοεμβολικών επεισοδίων με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον θάνατο της 63χρονης από τη Μυτιλήνη, είπε πως “καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών”. Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε, όπως είπε.

Η ίδια είπε πως και τα 4 εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους. Επίσης, τόνισε πως η δεύτερη δόση με AstraZeneca συστήνεται να γίνεται με το ίδιο εμβόλιο. “Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή εμβολίου στη δεύτερη δόση συστήνεται μόνο σε περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι οι κίνδυνοι για το ΤΤS καταγράφονται συνήθως σε γυναίκες κάτω των 50 ετών, ωστόσο το όφελος του εμβολίου είναι μεγαλύτερο του κινδύνου, τόνισε για μια ακόμη φορά.

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έκανε ξεκάθαρο ότι συνεχίζεται κανονικά σε όλες τις ηλικίες η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και επανέλαβε πως η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι απειροελάχιστη ιδίως μετά τη 2η δόση του εμβολίου.

Ανέφερε επίσης ότι στον ΕΟΦ έχουν ήδη κατατεθεί περίπου 1.500 κίτρινες κάρτες, αλλά σημείωσε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια στον τομέα της φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε να καταγράφονται άμεσα τα όποια ύποπτα περιστατικά και να ερευνώνται. Πάντως όπως τόνισε, ο ΕΟΦ παρακολουθεί και διερευνά κάθε πιθανή περίπτωση παρενεργειών.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι αύριο Σάββατο 29 Μαΐου η πλατφόρμα με όλα τα εμβόλια για τις ηλικίες 30-34, που σήμερα εμβολιάζονται με το AstraZeneca. Έτσι, θα μπορούν να εμβολιάζονται με τα διαθέσιμα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και AstraZeneca.

Υπενθυμίζεται ότι την αντίθεσή της για τη διατήρηση των ηλικιακών ορίων είχε εκράσει εδώ και μήνες και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού που προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν συνίσταται για γυναίκες κάτω των 50 ετών ενώ και ο ίδιος ο κ.Μανωλόπουλος είχε αναφέρει τον περασμένο Μάρτιο ότι “θα μπορούσε να ανασταλεί η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca και στην Ελλάδα, για λόγους εμπιστοσύνης του κοινού” μετά την εμφάνιση παρενεργειών των εμβολιασθέντων.

Leave a Reply

Your email address will not be published.