Saturday , 15 March 2025

Ζάχαρη: Στο υψηλότερο επίπεδο η παγκόσμια τιμή της από το 2011- Πόσο επηρεάζει τα γλυκά στην Ελλάδα

Το μπαράζ της ακρίβειας στα τρόφιμα δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την τιμή της ζάχαρης καθώς το παγκόσμιο κόστος της έχει εκτιναχθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Μικρότερη παραγωγή λόγω ξηρασίας
Η τεράστια πτώση της παραγωγής ζάχαρης στις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ζάχαρης στον κόσμο μετά την Βραζιλία, στην Ινδία και στην Ταϊλάνδη, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, έχει εκτινάξει τον κόστος της στην παγκόσμια αγορά. Τα δύο κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς ζάχαρης μετά τη Βραζιλία, υπενθυμίζει σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Μπαράζ αυξήσεων παγκοσμίως
Οι Αμερικανοί καταναλωτές είδαν τις τιμές της ζάχαρης και των γλυκών στη χώρα τους να αυξάνονται κατά 8,9% το 2023, ενώ το 2024 οι αυξήσεις θα… αγγίξουν το 5,6%, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Στην Κένυα διπλασιάστηκε στα 60 δολάρια η τιμή για ένα σακί ζάχαρης 50 κιλών.

Στην Ελλάδα
«Οι επιπτώσεις δεν έχουν φτάσει ακόμη στην ελληνική αγορά», υποστηρίζει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος. Και διευκρινίζει «ακόμη δεν έχει εμφανιστεί αυτή η αύξηση της τιμής αισθητά στην αγορά και βέβαια αυτό δεν έχει -για την ώρα -καμιά επίπτωση στο κόστος των προϊόντων αυτών. Άρα, ο κόσμος άφοβα να πηγαίνει στα ζαχαροπλαστεία για να αγοράσει γλυκά γιατί είναι το μόνο πράγμα που είναι φτηνό και γλυκαίνει τη ζωή μας. Σημασία έχει ο κόσμος να εμπιστεύεται τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης μια κι εμείς με χαρά εξυπηρετούμε τους καταναλωτές οι οποίοι πιστεύω τα προϊόντα που αγοράζουν είναι πραγματικά ισάξια της αξίας που κοστίζουν. Κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Σε μια περίοδο που όλοι προσπαθούν να αισχροκερδίσουν σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα νομίζω ότι τα ζαχαροπλαστεία της πόλης βρίσκονται και ‘στέκονται’ στη θέση τους και ‘κρατάνε’ τα γλυκά σε εύκολα καταναλώσιμες τιμές», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Μπορεί στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης να γίνεται προσπάθεια για συγκράτηση των τιμών, αλλά σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) για τις πληθωριστικές πιέσεις στο λιανεμπόριο τροφίμων παρατηρήθηκε αύξηση 7,80% σε μπισκότα, σοκολάτες και διάφορα ζαχαρώδη είδη που οφείλεται στην εκτίναξη των παγκόσμιων τιμών σε ζάχαρη και κακάο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση της τιμής της ζάχαρης έχει σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία τροφίμων καθώς αποτελεί βασικό συστατικό αγαθών όπως οι σοκολάτες, τα μπισκότα, τα αναψυκτικά και το ψωμί κι όπως όλα δείχνουν οι τιμές τους θα ακολουθήσουν ανοδική πορεία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *