Saturday , 14 September 2024

«Ζαλίζει» το πρόστιμο για «καπάρωμα» θέσης με καφάσια ή καρέκλες – Σε ποιο ποσό ανέρχεται;

Μία θέση στάθμευσης μπορεί να γίνει μαρτύριο για πολλούς οδηγούς και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η έλλειψη χώρων στο κέντρο της πόλης αποτελεί τεστ για γερά νεύρα και τις περισσότερες φορές χρειάζεται τεράστια υπομονή. Την ίδια ώρα το φαινόμενο με τις «ρεζερβέ» θέσεις στάθμευσης είναι μία… μόδα που ταλαιπωρεί τους οδηγούς.

Κακές… συνήθειες
Όμως το φαινόμενο με τις «ρεζερβέ» θέσεις στάθμευσης με διάφορα εμπόδια όπως καρέκλες, γλάστρες, καφάσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς που βάζουν διάφοροι για να καταλαμβάνουν το οδόστρωμα ώστε να παρκάρουν οι ίδιοι ή οι πελάτες τους, νομίζοντας ότι ο δρόμος τους ανήκει, είναι μια κακή διαχρονική συνήθεια από το παρελθόν που ταλαιπωρεί επαγγελματίες και οδηγούς.

Ποιο είναι το πρόστιμο
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν αρκετοί που «καβατζώνουν» θέσεις είναι πως η συγκεκριμένη ενέργεια τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σύμφωνα με το άρθρο 48 του Κ.Ο.Κ., η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή η στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς. Ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία είναι δημόσιος και σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ. Κατ’ εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι’ αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των δημοτικών ή κοινοτικών αρχών και μετά από τη γνώμη των αρμοδίων αστυνομικών αρχών.

Τί μπορεί να κάνει ο πολίτης σε… ρεζερβέ θέσεις
-Σε περίπτωση που εντοπίσει ο οδηγός του οχήματος κάτι παρόμοιο έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει στην αστυνομία. Η τακτική αυτή δεν επιτρέπεται για κανέναν λόγο, και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι απολύτως ξεκάθαρος.
-Η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για οποιαδήποτε άλλη χρήση εκτός γι’ αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται, εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παροδίων.
-Αυτοί που ανεγείρουν οικοδομές μέσα σε κατοικημένες περιοχές ή εκτελούν άλλα έργα και καταλαμβάνουν ολόκληρο το πεζοδρόμιο μπροστά από την οικοδομή ή το έργο, υποχρεούνται να κατασκευάσουν πρόσθετο πεζοδρόμιο ή να πάρουν άλλα κατάλληλα μέτρα για την ασφαλή διέλευση των πεζών. Με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της διάταξης αυτής.
Με απλά λόγια, ακόμη και αν τοποθετήσει κάποιος κάδο για εργασίες μπροστά από το σπίτι του απαιτείται να πάρει άδεια. Σε αντίθετη περίπτωση η αστυνομία έχει το δικαίωμα να του βεβαιώσει πρόστιμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *