Ημερίδα ΕΒΕΘ: Ανάκαμψη στη βιομηχανία κατασκευής ακινήτων – Λόγω AirBnB και αγοραπωλησιών...

Ημερίδα ΕΒΕΘ: Ανάκαμψη στη βιομηχανία κατασκευής ακινήτων – Λόγω AirBnB και αγοραπωλησιών παλιών και φτηνών ακινήτων

502
SHARE

Ανάκαμψη στη βιομηχανία κατασκευής ακινήτων, κυρίως λόγω του AirBnB, αλλά και στις αγοραπωλησίες, κυρίως παλαιών ακινήτων λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους, παρατηρείται στην Ελλάδα τη διετία 2017-2018, όπως επισήμανε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων για την Ποιότητα και την Ανάπτυξη των Κατασκευών (ΣΕΠΑΚ), Πέτρος Παπαϊωάννου, στην εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) για τις “Τάσεις Και Προοπτικές στους τομείς των δομικών υλικών και των κατασκευών”. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα όλη αυτή η κινητικότητα, που αποδίδεται επίσης στο ενδιαφέρον των ξένων για τουριστικά κυρίως καταλύματα, αλλά και στις συσσωρευμένες ανάγκες των νοικοκυριών της τελευταίας δεκαετίας, να έχει συνέχεια και να μην αποδειχτεί περιστασιακή.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Παπαϊωάννου, από 33,6 δισεκατ. ευρώ το 2007 η επενδυτική δαπάνη σε ακίνητα μειώθηκε πέρυσι σε μόλις 9 δισεκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον κλάδο συρρικνώθηκε στις 333.000 το 2016 από 580.000 το 2007. Πέρυσι, επίσης, η Ελλάδα είχε το υψηλότερο μέσο κόστος δανεισμού στεγαστικού δανείου στην Ευρώπη (επιτόκιο 3,4%, έναντι μέσου όρου 1,8% για την ΕΕ), ενώ η μετανάστευση των νέων ηλικίας 25-45 ετών περιόρισε τη ζήτηση αγοράς ή ενοικίασης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Μείωση αξίας των ακινήτων κατά 41% μέσο όρο το 2007-2017

Από το 2007 ώς το 2017, συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΠΑΚ, η μείωση, κατά 83% στις νέες άδειες και κατά 90% στις συναλλαγές ακινήτων, σε συνδυασμό με όλα τα προηγούμενα προβλήματα, προκάλεσε τη μείωση της αξίας τους (των ακινήτων) στην Ελλάδα σε ποσοστό 41% κατά μέσο όρο. Η απότομη αυτή μείωση, η μεγαλύτερη στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία, δεν ακολουθήθηκε από το κόστος αγοράς των υλικών και το συνολικό κόστος κατασκευής. Επιπρόσθετα, τα παραπάνω και η μείωση της επενδυτικής απόδοσης λόγω της μείωσης των ενοικίων – κατά 22% μέσο όρο στις κατοικίες και 31% στους επαγγελματικούς χώρους – δημιούργησαν αρνητικά κίνητρα και έκαναν ασύμφορες τις κατασκευές νέων κατοικιών.

LEAVE A REPLY