Wednesday , 24 April 2024

ΗΠΑ: Διώκεται ποινικά ο Ντόναλντ Τραμπ – «Πολιτικός ο διωγμός» υποστηρίζει ο ίδιος

Ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς αποφάσισε Σώμα ενόρκων του Μανχάταν. Γίνεται έτσι ο πρώτος Αμερικανός πρώην πρόεδρος σε βάρος του οποίου ασκείται ποινική δίωξη αφού ο Ρίτσαρντ Νίξον είχε παραιτηθεί, ενώ ο Μπιλ Κλίντον είχε αθωωθεί από την Γερουσία.

Θα παραδοθεί στις 4 Απριλίου
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να παραδοθεί οικειοθελώς στη δικαιοσύνη της Νέας Υόρκης για να του απαγγελθούν κατηγορίες την Τρίτη 4η Απριλίου, δήλωσε δικηγόρος του, σύμφωνα με την εφημερίδα “New York Times”. Το κατηγορητήριο παραμένει για την ώρα «σφραγισμένο» και η ημερομηνία της ακροαματικής διαδικασίας δεν έχει οριστεί ακόμη. Το τηλεοπτικό δίκτυο CNN έκανε λόγο για κάπου τριάντα κατηγορίες για απάτη στο πλαίσιο της μυστικής καταβολής του ποσού των 130.000 δολαρίων στην ηθοποιό στα τέλη του 2016.Η εξέλιξη αναμένεται να φέρει αναταράξεις στην κούρσα για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών το 2024, στην οποία ο Τραμπ λαμβάνει μέρος.

«Πολιτικός διωγμός»
«Αυτός είναι ένας πολιτικός διωγμός και ανάμιξη στις εκλογές στο υψηλότερο επίπεδο στην ιστορία», υποστήριξε ο Τραμπ. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεσπάθωσε καταγγέλλοντας για νιοστή φορά πως υφίσταται «πολιτικό διωγμό», «κυνήγι μαγισσών» και πως η δίωξη σε βάρος του δεν αποτελεί παρά «ανάμιξη στις εκλογές» του 2024. Αυτή η ιστορία θα αποβεί «σε βάρος του Τζο Μπάιντεν», του διαδόχου και πιθανού αντιπάλου του στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, προέβλεψε. Ο κ. Τραμπ κατηγορεί τον δημοκρατικό νυν πρόεδρο πως του «έκλεψε» τη νίκη στις εκλογές του 2020 εδώ και πάνω από δύο χρόνια, χωρίς να έχει παρουσιάσει ποτέ κάποιο τεκμήριο γι’ αυτό.

«Θα προσπαθήσει να το μετατρέψει σε προεκλογικό πλεονέκτημα»
Αναλυτές περιμένουν πως ο Τραμπ θα επιδιώξει να μετατρέψει την ποινική δίωξη σε βάρος του σε προεκλογικό πλεονέκτημα, αναμοχλεύοντας την οργή των σκληροπυρηνικών οπαδών του, όμως επισημαίνουν ταυτόχρονα πως αυτό το δικαστικό δράμα και η σειρά άλλων ερευνών σε βάρος του δεν αποκλείεται να κουράσουν το κομματικό ακροατήριο, να το στρέψουν σε κάποιον άλλο υποψήφιο.
Για να εξασφαλίσει το χρίσμα του Grand Old Party, ο Τραμπ θα κληθεί να αυξήσει το ποσοστό του, αρκετά πιο πάνω πάνω από το 25-30% των υποστηρικτών του κόμματος που γενικά τάσσονται στο πλευρό του ό,τι κι αν γίνει, ειδικά καθώς οι υποψήφιοι θα λιγοστεύουν.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ φάνταζε πάντως φαβορί στην εσωκομματική μάχη, συγκεντρώνοντας το 44% των προθέσεων ψήφου των οπαδών των Ρεπουμπλικάνων έναντι 30% του Ντε Σάντις, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *