Wednesday , 24 April 2024

ΗΠΑ: Νέο μακελειό με 9 νεκρούς σε εμπορικό κέντρο του Τέξας – Νεκρός και ο δράστης

Νέο μακελειό σημειώθηκε στο Τέξας. Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έπεσαν νεκροί από πυρά ενόπλου σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν του Τέξας, ενώ άλλοι επτά άνθρωποι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, τρεις εκ των οποίων είναι σε κρίσιμη κατάσταση.
O φερόμενος ως δράστης είναι νεκρός καθώς πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από αστυνομικό, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Ο ένοπλος περπατούσε αργά στο πεζοδρόμιο και πυροβολούσε αδιακρίτως, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο WFAA. Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη, ο οποίος πιστεύεται ότι έδρασε μόνος, σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχηγός της αστυνομίας στην πόλη Άλεν, Μπράιαν Χάρβι.

«Ανείπωτη τραγωδία»

Δεκάδες πελάτες και υπάλληλοι απομακρύνθηκαν συνοδεία αστυνομικών προς την έξοδο του εκπτωτικού εμπορικού κέντρου Allen Premium Outlets, το οποίο φιλοξενεί περίπου 120 καταστήματα και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Ντάλας. Ο κυβερνήτης του Τέξας, Greg Abbott, χαρακτήρισε το περιστατικό ως «ανείπωτη τραγωδία», προσθέτοντας ότι η πολιτεία είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις τοπικές αρχές.

198 επιθέσεις το 2023

Οι επιθέσεις ενόπλων αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 198 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί (σε αυτήν την χρονική περίοδο του έτους) από το 2016. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του BBC, η πόλη Άλεν έχει περίπου 105.000 κατοίκους και βρίσκεται 32 χιλιόμετρα βόρεια του κεντρικού Ντάλας. Οι περισσότεροι ενήλικες (21 ετών και άνω) στο Τέξας επιτρέπεται να φέρουν πιστόλι χωρίς άδεια, εκτός εάν έχουν προηγούμενη καταδίκη. Επιπλέον λίγοι είναι οι περιορισμοί που ισχύουν για την κατοχή τουφεκιών και κυνηγετικών όπλων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *