Η αξιοποίηση της τοπικής κουζίνας προς όφελος της οικονομίας – Συνέδριο της...

Η αξιοποίηση της τοπικής κουζίνας προς όφελος της οικονομίας – Συνέδριο της Provil

416
SHARE

Οι δυνατότητες οικονομικής αξιοποίησης της τοπικής κουζίνας είναι τεράστιες και αναξιοποίητες για τις περισσότερες ελληνικές περιοχές. Πετυχημένα παραδείγματα από το εξωτερικό όπως η πρώτη στον κόσμο κουζίνα των Βάσκων, αλλά και το γαστρονομικό “θαύμα” της Σαντορίνης στην Ελλάδα μας δείχνουν δρόμους.

Αυτά ήταν από τα σημαντικότερα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξαν περισσότεροι από 300 μάγειρες, σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων, που παρακολούθησαν το συνέδριο που διοργάνωσε η εταιρεία παραγωγής βοηθητικών υλών μαγειρικής PROVIL, στη Θεσσαλονίκη.

Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της PROVIL κ. Χρήστος Βογιάννου, εξήγησε ότι η εταιρία πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, για να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης της ελληνικής κουζίνας προς όφελος της ελληνικής οικονομίας της οποίας αποτελεί πυλών ανάπτυξης.

Για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας χρειάζεται:

α. Η  παράδοση ως βάση έρευνας και έμπνευσης

β. Ό εκσυγχρονισμός στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις της αγοράς

γ. Τη ποιότητα των πρώτων υλών

δ. Το Σύγχρονο Marketing

Για να καταφέρουμε να παρουσιάσουμε την  ελληνική γαστρονομία ως μια ακόμη δυνατή πρόταση στην παγκόσμια αγορά του Ethnic Food, κατέληξε ο κ. Βογιάννου, πρέπει να δημιουργήσουμε πιάτα και υλικά brand name στη διεθνή γαστρονομία, όπως η σάλτσα αυγολέμονο, το σαγανάκι, η ελληνική σαλάτα, κλπ και να επενδύσουμε σε ένα παγκόσμιο Marketing με  νέες προτάσεις.

Ομιλητές ήταν μάγειρες εκπρόσωποι τεσσάρων ελληνικών τοπικών κουζινών, της Κρήτης, της Δωδεκανήσου, της Ηπείρου και της Μακεδονίας.

Το θαύμα των Βάσκων, όπως εξήγησε ο ειδικός δημοσιογράφος γευσιγνωσίας και διεθνής αξιολογητής εστιατορίων κ. Δημήτρης Αντωνόπουλος, οφείλεται κατ’ αρχήν στην παράδοση του Σαν Σεμπαστιάν, το οποίο, με απόφαση των αρχών του, εξελίχθηκε από το 1875 σε θαλάσσιο θέρετρο. Στη συνέχεια στην ισχυρή τοπική ταυτότητα, στην γαστρονομική τους κουλτούρα, στην αξιοποίηση των τοπικών υλικών και στο εξαιρετικό Μάρκετινγκ. Επίσης, οφείλεται στη στροφή και του βιομηχανικού Μπιλμπάο προς τη γαστρονομία, στα τελευταία χρόνια, προς αναστροφή του οικονομικού μαρασμού που υπήρξε εξ’ αιτίας της αποβιομηχάνισης.

Το ελληνικό “γαστρονομικό θαύμα” της Σαντορινης, η οποία εξελίχθηκε στον πρώτο γαστρονομικό προορισμό της Ελλάδας, ξεκίνησε όταν ο κ.Γιώργος Χατζηγιαννάκης, εδώ και 30 χρόνια δημιούργησε το πρώτο ποιοτικό – τότε- και εμβληματικό σήμερα εστιατόριο του νησιού “Σελήνη”. Ο ίδιος στην εισήγησή του εξήγησε πώς χρησιμοποίησε τα ανυπόληπτα εκείνη την εποχή σαντορινιά προϊόντα για να φτιάξει πιάτα και να κερδίσει τους επισκέπτες του νησιού, με την δημιουργική σαντορινιά κουζίνα, αυτήν την οποία πέραν των επισκεπτών έρχονται κύματα ξένων δημοσιογράφων και ειδικών για να την γνωρίσουν.

Αυτό που συνέβαλε περισσότερο όλων όμως, ήταν ένα πνεύμα συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων από τους χώρους της εστίασης του κρασιού και του τουρισμού.

Οι βοηθητικές ύλες ως αρωγός σήμερα στη γαστρονομία

Για τη λειτουργία των βοηθητικών υλών στη σύγχρονη και στην υψηλή γαστρονομία μίλησε ο Food Service Consultant, με εμπειρία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες κ. Παύλος Κωνσταντινίδης. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η γαστρονομία είναι η αυξανόμενη ζήτηση σε προπαρασκευασμένα φαγητά η πίεση στο κόστος και οι υψηλές προσδοκίες των καταναλωτών. Όπως εξήγησε, οι βοηθητικές ύλες δίνουν λύσεις σ΄ αυτά ακριβώς τα ζητήματα. Τρεις από τις σπουδαιότερες λειτουργίες τους είναι η μείωση διαδικασιών που οδηγούν σε κόστος,η λύση του προβλήματος εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού στις κουζίνες και η επίτευξη  προτύπου χωρίς επιρροή από πρώτες ύλες οι οποίες δεν είναι πάντα σταθερές. 

LEAVE A REPLY