Thursday , 28 March 2024

Η… αποστολή των καβαλάρηδων της Άνω Κώμης κάθε Ιανουάριο

Κάθε χρόνο την ίδια εποχή, το συγκεκριμένο μήνα, τον Ιανουάριο, εκπληρώνουν το τάμα τους. Ο λόγος για τους καβαλάρηδες της Άνω Κώμης Κοζάνης.

Όπως λέει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Άνω Κώμης Μανώλης Τσιρέκας «την περασμένη Κυριακή φέραμε στο χωριό μας τα λείψανα του Αγίου Νικάνορα από το μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα Γρεβενών. Είναι ένα μοναστήρι που απέχει 26 χλμ από το χωριό μας. Κάθε χρόνο την ίδια εποχή παμε και τα φέρνουμε από τη μονή στο χωριό μας για να μπορέσουν να τα προσκυνήσουν και οι μεγαλύτεροι συγχωριανοί μας που δεν μπορούν να πάνε αλλά και οι γυναίκες. Γιατί το μοναστήρι είναι άβατο. Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε από παλιά. Το έθιμο το βρήκαμε από τους παππούδες μας. Μπορεί να κρατά κι από το 1930. Φέτος πήγαν στο μοναστήρι έξι καβαλάρηδες με τα άλογά τους. Παλιά πήγαιναν περισσότεροι».

Το θαύμα

Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου εξηγεί ότι «παλιά υπήρχε κάποια εμπορική σχέση με κατοίκους του νομου Γρεβενών. Δηλαδή υπηρχε μια ανταλλαγή προϊόντων. Οι παππούδες μας ενδεχομένως να πήγαιναν λαχανικά, πράσα και άλλα προϊόντα τα οποία αντάλλασαν με ξύλα για να έχουν ζεστη το χειμώνα. Τα Γρεβενά είχαν κι έχουν δάση και παραγουν ξυλεία. Μαζί με τις εμπορικές συναλλαγές συνδύαζαν και το προσκύνημα στο μοναστήρι. Εμείς όμως τον Άγιο Νικάνορα τον πιστεύουμε και για έναν ακόμη λόγο. Σύμφωνα με την παράδοση παλιά υπήρχε ένας λιμός στην Κοζάνη εξαιτίας του οποίου πέθαιναν τα ζώα, τα άλογα μα και άνθρωποι. Τότε σκέφτηκαν και πήγαν κι έφεραν τα λείψανα του Οσίου Νικάνορα. Και ξαφνικά το κακό έφυγε. Εξαφανίστηκε. Όλοι έγιναν καλά. Και από τότε έχει καθιερωθεί και φέρνουμε στο χωριό μας τα λείψανά του για προσκύνημα» .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *