Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020-“Καμπανάκι” Μέρκελ για τις μεταρρυθμίσεις...

Η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020-“Καμπανάκι” Μέρκελ για τις μεταρρυθμίσεις και ευγνωμοσύνη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

576
SHARE

Να είναι η Γερμανία τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ του 2020 συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ στη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα, ενώ σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν επίσης “για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης” και τόνισαν “τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές”.

“Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε να προωθήσει μια λύση σε ένα πρόβλημα ετών (σ.σ. για τη Συμφωνία των Πρεσπών). Δίνει την ευκαιρία στη Βόρεια Μακεδονία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική, για να υπάρξει πρόοδος. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι’ αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, από το οποίο δεν θα ωφεληθούν μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία, αλλά και όλη η Ευρώπη”, δήλωσε από την πλευρά της η κα.Μέρκελ.
Αναφορικά με την αντίθεση στάση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε πως δεν πιστεύει πώς θα τον επηρεάσει: “Δεν πρόκειται να εμπλακώ στα σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα (…) Θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη χωρίς να υπερτιμώ τον ρόλο μου. Πιστεύω ότι αυτή η λύση θα είναι προς όφελος και της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδος. Είμαι βαθιά πεπεισμένη γι’ αυτό. Θα θέσω στον κ. Μητσοτάκη την υπόθεση όπως σας την παρουσίασα αλλά δε νομίζω ότι θα επηρεάσω”.

Έμφαση δόθηκε επίσης στη συνάντηση, σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, κατά τον και στο μεταναστευτικό/προσφυγικό: “Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης “, δήλωσε σχετικά ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε: “Από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο ίδιο μετερίζι μάχης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, στο προσφυγικό, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί χωρίς την αλληλεγγύη”. Παράλληλα, άσκησε κριτική σε χώρες της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν την αλληλεγγύη στο ζήτημα αυτό “αλά καρτ”.

Μέρκελ: Δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή…

Ο Αλέξης Τσίπρας καταρχάς τόνισε πως “η κυρία Μέρκελ έρχεται στην Ελλάδα σε μια περίοδο διαφορετική. Στην προηγούμενη επίσκεψή της πέντε χρόνια πριν, η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, με την οικονομία της να παραπαίει, με την κοινωνία να υποφερει και να αγωνιά, με ένα εκατομμύριο ανέργους. Ο ελληνικός λαός δοκιμάστηκε σκληρά απέναντι σε μέτρα πολλές φορές ακατανόητα, άδικα κι αναποτελεσματικά, που δοκίμασαν την κοινωνική συνοχή. Σήμερα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, εξερχόμαστε από την κρίση, με σοβαρές πληγές, που επουλώνουμε σταδιακά, αλλά με την κοινωνία όρθια. Η Ελλάδα αφήνει πίσω την εποχή των ελλειμμάτων” και πρόσθεσε πως η επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ “κλείνει έναν κύκλο και ανοίγει έναν άλλο, πιο αισιόδοξο”.

Πράγματι κλείνει ένας κύκλος με την επίσκεψή μου, δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, πλην όμως δεν παρέλειψε όχι απλά να υποδείξει την οδό της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, αλλά να τις προαναγγείλει και να κρούσει “καμπανάκι για την συνέχιση της ύπαρξης προβλημάτων: “Οι Έλληνες πέρασαν δύσκολα, κατά τη διάρκεια της κρίσης και χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα ξεπέρασε τα προβλήματα, αλλά δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, είναι η απαρχή. Τα προβλήματα δεν έχουν περάσει τελείως”, τόνισε σχετικά.

LEAVE A REPLY