Thursday , 28 March 2024

Η επίσκεψη Σχοινά στο Κατάρ, οι “εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις” και τα ταξίδια σύντομης διαμονής χωρίς βίζα

Του Γ. Κατσιάνη

Δεν γνωρίζω πόσοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βρέθηκαν στην τελετή έναρξης του Μουντιάλ για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση Εκουαδόρ-Κατάρ.

Ούτε επίσης γνωρίζω πόσοι εξ αυτών έχουν ανεβάσει βίντεο στο twitter με αραβικούς υπότιτλους, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται η ανάγκη για την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας της Ε.Ε. με το Κατάρ σε τομείς, όπως είναι η κινητικότητα, η βίζα και η ασφάλεια.

Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, με τον οποίο από χθες ασχολείται ο ευρωπαϊκός Τύπος.

Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στο πρόσφατο tweet του κ. Σχοινά για το Κατάρ, με το οποίο εκθειάζει τις “εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις” που έχει πραγματοποιήσει η συγκεκριμένη χώρα.

Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έχει προτείνει την πραγματοποίηση “ταξιδιών σύντομης διαμονής χωρίς βίζα στην ΕΕ για τους πολίτες του Κατάρ και του Κουβέιτ”.

Από την πλευρά της, η βέλγικη εφημερίδα L’Echo αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του κ. Σχοινά και την συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Ali bin Samikh Al Marri, ο οποίος φέρεται να είναι κεντρικό πρόσωπο στον χρηματισμό ευρωπαίων πολιτικών (φωτογραφία).

Θεωρώ ότι η πολιτική της προσέγγισης που εφαρμόζει η Ε.Ε. ακόμα και με χώρες που έχουν χρηματοδοτήσει την ισλαμική τρομοκρατία και διατηρούν φιλικές σχέσεις με την γειτονική Τουρκία, εξυπηρετεί καθαρά πολιτικούς σκοπούς και όχι ιδιοτελείς σκοπιμότητες.

Μένει να αποδειχθεί η εμπλοκή ή μη και άλλων πολιτικών προσώπων στο Qatar Gate, το οποίο φέρεται να είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων ετών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *