Thursday , 25 April 2024

Η επιστροφή της ακροδεξιάς στη Γαλλία    

Του Γ. Κατσιάνη

Στην Ελλάδα όπου η υπόθεση της Πάτρας συγκεντρώσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ακρίβεια, χθες στην επιφάνεια της επικαιρότητας πρόβαλλε το διαφαινόμενο ντέρμπι των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Μακρόν και Λεπέν ετοιμάζονται για μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση, το αποτέλεσμα της οποίας ενδεχομένως να επηρεάσει δραματικά και το μέλλον της Ε.Ε..

Η πρώτη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί αύριο, με τον Γάλλο πρόεδρο να έχει ένα ισχνό προβάδισμα (ως και δύο μονάδων) έναντι της επικεφαλής της ακροδεξιάς.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι στην εκλογική «μάχη» συμμετέχει και δεύτερος ακροδεξιός υποψήφιος, ο Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 8,5%, τότε μάλλον η κατάσταση για την δημοκρατική Γαλλία είναι αρκούντως ανησυχητική.

Και πώς να μην είναι όταν η ύφεση και ο πληθωρισμός που καλπάζει στην κεντρική Ευρώπη έχουν ωθήσει εκατομμύρια νεολαίους προς τα άκρα.

Άλλωστε, το ιστορικό προηγούμενο της ανάδυσης του ναζισμού μέσα από τις στάχτες της ηττημένης Γερμανίας του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου θα έπρεπε να μας καθιστά ανήσυχους για τα μελλούμενα στην Γηραιά Ήπειρο.

Ενδεχόμενη νίκη της Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας συνεπάγεται το τέλος της ενωμένης Ευρώπης και την απαρχή μιας νέας περιόδου εσωστρέφειας, όπου η οικονομική κρίση και η επανεμφάνιση του αλυτρωτισμού θα αποτελέσουν τα κύρια χαρακτηριστικά.

Προφανώς εδώ στην Ελλάδα, διαθέτουμε την δική μας οπτική για τα γεγονότα όπου μια οικογενειακή τραγωδία έχει μεγαλύτερη σημασία από μια ενδεχόμενη ήττα της Δημοκρατίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *