Saturday , 20 April 2024

Η Θεσσαλονίκη και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη στο επίκεντρο των εργασιών του φετινού Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών (10-15 Μαΐου)

Οι προοπτικές ανάπτυξης και ανάδειξης της Βορείου Ελλάδος, με έμφαση στη Θεσσαλονίκη και την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, θα βρεθούν στο επίκεντρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με υβριδική μορφή, και θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο, 10-15 Μαΐου, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

“Η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να μεταμορφωθεί σε οικονομικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το κατάλληλο μείγμα αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη”, τονίζουν οι διοργανωτές του Φόρουμ και η πρόκληση αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί με στυλοβάτη τη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις και τοποθετήσεις των πλέον αρμόδιων και ειδικών στα πάνελ του Φόρουμ.

Τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα αναλύσει ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, με την συνεισφορά του Δημάρχου Μαρώνειας – Σαπών, Κωνσταντίνου Χαριτόπουλου ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, θα αναφερθεί στο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λιμανιού στην ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας και στη συμβολή του στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτόν τον οικονομικό και γεωπολιτικής σημασίας μετασχηματισμό, ο ρόλος της Θεσσαλονίκης είναι κρίσιμος, αφού μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό και επενδυτικό κόμβο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Προϋπόθεση αποτελεί ο μετασχηματισμός της ίδιας της συμπρωτεύουσας σε οικονομικό πρωταγωνιστή της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου.Το πέρασμα της Βορείου Ελλάδος στη νέα εποχή αποτελεί πρόκληση, η οποία είναι παράλληλα και επιτεύξιμη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη. Για τον ιδιαίτερο και ζωτικής σημασίας ρόλο της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει ο Δήμαρχός της, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι μεταφορές στην ανάπτυξη μιας περιοχής αποτελούν το θεμέλιο λίθο, όπως θα εξηγήσουν ο Νικόλαος Ταχιάος, Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, και ο Αθανάσιος Λιάγκος, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, οι υποδομές και όλες οι υποστηρικτικές δραστηριότητες προς την επιχειρηματικότητα θα πρέπει να ενταχθούν στην καρδιά του σχεδιασμού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (HELEXPO), Αναστάσιο Τζήκα, και τον Βασίλη Καφάτο, Partner, Clients & Industries Leader, Deloitte Ελλάδος.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός με διεθνή χαρακτήρα, όπου συναντώνται κάθε χρόνο προσωπικότητες κύρους και πρωτοπόροι από την Οικονομία, την Πολιτική και την Ακαδημαϊκή κοινότητα. Στόχος του Φόρουμ είναι η σκιαγράφηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου στόχων και δράσεων, η αναζήτηση πολιτικών για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, και η εξεύρεση κατάλληλων λύσεων στα σύνθετα και αλληλεξαρτώμενα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η Ανατολική Μεσόγειος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *