Friday , 19 April 2024

Η Κύπρος πρωτοπόρησε θεσπίζοντας το αδίκημα της γυναικοκτονίας – Με ποινή την ισόβια φυλάκιση

Το είπε και το έκανε η Κύπρος και με 38 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον η Βουλή θέσπισε το αδίκημα της γυναικοκτονίας, με ποινή ισόβιας φυλάκισης, όπως είχε προαναγγελθεί από το Νοέμβριο του 2021.

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία κατέθεσε τον περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022) και τον Ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2021, επισήμανε ότι “δεν αγγίζουμε τον ποινικό κώδικα, αλλά μετά που ακούσαμε όλους τους στοχασμούς και τις συμβουλές αρμοδίων αποφασίστηκε η τροποποίηση του Νόμου για την Βία κατά των Γυναικών, που είναι η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, με τη συμπερίληψη ενός ιδιώνυμου αδικήματος που είναι η γυναικοκτονία”, ώστε με αυτό τον τρόπο “ο νομοθέτης να προσδώσει ορατότητα σε μια κοινωνική ανησυχητική πραγματικότητα”.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεδία που παρέθεσε η ίδια, οι γυναικοκτονίες ήταν 9 το 2019, 5 το 2020, 1 το 2022 και η χρονιά δεν έχει κλείσει ακόμα. “Κάθε αριθμός αντιστοιχεί σε μια γυναίκα”, τόνισε χαρακτηριστικά για να καταδείξει την έμφυλη διάσταση της βίας αυτής, καθώς όπως προσθεσε “όλες έχασαν τη ζωή τους επειδή ήταν γυναίκες, από άνδρες που εμπιστεύτηκαν, που ασκούσαν εξουσία πάνω τους”.

Σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, σκοπός του νόμου είναι η τροποποίηση του περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου [Αρ. Ν. 115(Ι) του 2021] με τον οποίο έχει τεθεί σε ισχύ ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για σκοπούς καλύτερης εφαρμογής των διατάξεων της κυρωθείσας διά νόμου Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (εφεξής «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), ώστε να θεσπισθεί το ιδιώνυμο αδίκημα της γυναικοκτονίας, το οποίο να επισύρει την ποινή της φυλάκισης διά βίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *