Friday , 29 March 2024

Η προειδοποίηση Πομπέο στην Άγκυρα και πως θέλουν οι Αμερικανοί να αξιοποιήσουν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Του Γ.Κατσιάνη

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από την Αθήνα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, μετά την συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογο του, Νίκο Δένδια.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επιχείρησε να βάλει «φρένο» στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και των νέων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε οποιονδήποτε να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, δεν μπορεί να επιτραπεί αυτό».

Η δήλωση του κ. Πομπέο εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας, η οποία προβλέπει την επέκταση της αμερικανικής παρουσίας, εκτός από το λιμάνι της Σούδας, στις αεροπορικές βάσεις της Λάρισας και του Στεφανοβικείου καθώς και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.   

Ειδικότερα για την Λάρισα, όπου βρίσκεται και η έδρα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για την αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης, ως σταθμό «φιλοξενίας» πολεμικών αεροσκαφών Global Hawk των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατά τα πρότυπα του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αράξου.

Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο επισκέφτηκε ανεπίσημα τη Λάρισα, στα τέλη Ιουλίου, ο στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, πτέραρχος, Τοντ Γουότερς.

Όσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η ολοκλήρωση της βυθοκόρου «Όλγας», θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγαλύτερων αμερικανικών πλοίων και θα διευκολύνει την ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *