Thursday , 25 April 2024

Η σημειολογία της επίσκεψης Ανδρουλάκη στο μεγαλύτερο Πομακοχώρι της χώρας

Του Γ.Κατσιάνη

Η χθεσινή επίσκεψη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ορεινό χωριό Κένταυρος της Ξάνθης είχε ιδιαίτερο συμβολισμό.

Όχι μόνο για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκε και πάλι το μεγαλύτερο Πομακοχώρι μετά από 25 χρόνια, όταν ως φοιτητής συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της νομαρχίας για την καταγραφή των αγροτικών μηχανημάτων.

Κυρίως για το ότι πριν από 28 χρόνια και συγκεκριμένα στις 19 Νοεμβρίου του 1995, ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γεράσιμος Αρσένης κατήργησε την τελευταία Επιτηρούμενη Ζώνη της χώρας, βάζοντας τέλος στον πολυετή απομονωτισμό χιλιάδων κατοίκων της περιοχής.

Πρόκειται για μια ιστορική πράξη που άνοιξε τον δρόμο για την ουσιαστική ένταξη των μουσουλμάνων κατοίκων της Δυτικής Θράκης στην ελληνική κοινωνία.

“Η δημοκρατική παράταξη είναι αυτή, που ήρε τις διακρίσεις. Είναι η παράταξη που αγωνίστηκε για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το κράτος δικαίου για όλους τους Έλληνες, χωρίς καμία διάκριση. Δεν υπάρχουν για εμάς διακρίσεις λόγω θρησκεύματος. Όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι ίσοι σε όλα τα χωριά και σε όλες τις πόλεις”, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ανδρουλάκης.

Ωστόσο, μένουν να γίνουν και άλλα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, όπως είναι για παράδειγμα η ενίσχυση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και η κατάργηση του ελληνοτουρκικού μορφωτικού Πρωτοκόλλου του 1968 που καθιέρωσε ως επίσημη την τουρκική γλώσσα ως μητρικής για το σύνολο της μουσουλμανικής μειονότητας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *