Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών: Συνάντηση Κατρούγκαλου...

Η Συμφωνία των Πρεσπών στο επίκεντρο του Φόρουμ των Δελφών: Συνάντηση Κατρούγκαλου με Ντιμιτρόφ-Δηλώσεις Πάιατ και Αποστολάκη

398
SHARE

Kατ’ ιδίαν συνάντηση με θέμα – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές – “την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και την οικοδόμηση σχέσεων στρατηγικής συνεργασίας” είχαν στο περιθώριο του 4ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο σκοπιανός ομόλογός του Νίκολα Ντιμιτρόφ. Η συνάντηση κράτησε πάνω από μία ώρα.

Αποστολάκης

Στο μεταξύ, από το βήμα του ίδιου Φόρουμ ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε ότι ότι “η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στη βορειοατλαντική συμμαχία αποτελεί στρατηγικό στόχο” της χώρας μας, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ο κύριος στρατιωτικός και διπλωματικό εταίρος της γείτονος.

Πάιατ

Σε δηλώσεις του επίσης στο περιθώριο του Φόρουμ προς το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρέσβνης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε: “Είμαι πολύ αισιόδοξος σχετικά με την οικονομική προοπτική για τη Βόρεια Ελλάδα και την προοπτική που η Συμφωνία των Πρεσπών θα ξεκλειδώσει, σχετικά με όλες τις ευκαιρίες για την εμβάθυνση των εμπορικών, επενδυτικών και οικονομικών σχέσεων της Ελλάδας με όλους τους βόρειους γείτονές της. Βλέπουμε πραγματικά τη Θεσσαλονίκη να ανακτά τον ρόλο της ως η πρωτεύουσα των Βαλκανίων, οι ελληνικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στα Σκόπια, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος είναι η μεγαλύτερη τράπεζα (στη γειτονική χώρα), νέα projects συμβαίνουν στην ενέργεια και τον ηλεκτρισμό… Χάρηκα πολύ που άκουσα από τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμιτρόφ ότι υπάρχει πολύ ισχυρό ενδιαφέρον από τη βορειομακεδονική πλευρά για την οικοδόμηση του τομέα της συνεργασίας. Γνωρίζω επίσης, από τα δικά μου ταξίδια στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ότι οι (ελληνικές) επιχειρήσεις βλέπουν ευκαιρίες εκεί”.

Περαιτέρω, ο Αμερικανός πρέσβης γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί ξανά μεθαύριο, Τρίτη. “Πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη πολύ-πολύ συχνά και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να χτίσουμε πάνω στο momentum της ΔΕΘ και να μοχλεύσουμε τις ευκαιρίες που προσφέρει η Συμφωνία των Πρεσπών”, σημείωσε σχετικά.

 

LEAVE A REPLY