Η ύφεση «έσβησε» το όνειρο της απόκτησης κατοικίας

Η ύφεση «έσβησε» το όνειρο της απόκτησης κατοικίας

390
SHARE

«Τα ακίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα αγοράζουν πλέον Βούλγαροι και Σκοπιανοί σε τιμή ευκαιρίας», μου έλεγε τις προάλλες κτηματομεσίτης.

«Δηλαδή;», ρώτησα για να μάθω περισσότερα στοιχεία γύρω από τα νέα δεδομένα στην αγορά κατοικίας.

«Για παράδειγμα, ένα ακίνητο 150 τ.μ. στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης κοστίζει πλέον 400.000 ευρώ όταν κάποτε η αξία πώλησης του ήταν τουλάχιστον διπλάσια», απάντησε.

Αν λάβει κανείς υπόψη του και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ότι από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, οι τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά μέσο 41,3%, γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί σήμερα βρίσκονται στα αζήτητα 500.000 διαμερίσματα σε όλη την χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι το όνειρο του Έλληνα να αποκτήσει ένα σπίτι το οποίο θα παραχωρούσε στη συνέχεια στα παιδιά του, ως κληρονομιά έχει μετατραπεί πλέον σε… εφιάλτη, αν συμπεριλάβει τον ΕΝΦΙΑ, τα πάγια έξοδα, τις αντικειμενικές αξίες ακόμα και το κόστος των μεταβιβάσεων.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο που σε πολλές περιπτώσεις οι κληρονόμοι ενός ακινήτου προχωρούν σε αποποίηση κληρονομιάς, λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

Εξαίρεση στον κανόνα της παραπαίουσας κτηματαγοράς αποτελούν τα μισθωμένα ακίνητα, μια φθηνή και συνάμα συμφέρουσα λύση, η οποία προσφέρει χαμηλότερα ενοίκια στους μισθωτές, λόγω κρίσης και εξασφαλίζει σταθερά έσοδα στους ιδιοκτήτες.

Βέβαια, υπάρχουν και οι περιπτώσεις των «μπαταχτσήδων» ενοικιαστών οι οποίοι εγκαταλείπουν τα διαμερίσματα όπου διέμεναν, χωρίς να έχουν εξοφλήσει ενοίκια δύο, τριών ή και περισσότερων μηνών, με αποτέλεσμα χαμένοι της υπόθεσης να είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο:Στην Ελλάδα της κρίσης, το όνειρο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας «έσβησε».

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε…

LEAVE A REPLY