Thursday , 28 March 2024

Η ώρα των συλλογικών συμβάσεων

Του Θεόδωρου Α. Κουτρούκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΔΠΘ

Είναι γνωστό πως οι μικρότερες ή μεγαλύτερες αυξήσεις στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό δεν επηρεάζουν σε αξιόλογο βαθμό τις μέσες αμοιβές.

Το φαινόμενο της κατάρρευσης των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων οδηγεί στη μη μετακύλιση των όποιων αυξήσεων του κατώτατου μισθού σε εργαζόμενους επιμέρους κλάδων και επαγγελμάτων.

Κατά συνέπεια, οι όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες δεν αντανακλώνται σε μεγάλο μέρος των μισθωτών.

Ενδεικτικά σε σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 80% των εργαζομένων δήλωσε πως δεν έχει λάβει καμία αύξηση εντός του έτους, ενώ ο ταχύρρυθμος πληθωρισμός και ιδίως η αύξηση του ενεργειακού κόστους έχει πλήξει το εργατικό δυναμικοί. 

Κατά την ίδια έρευνα, ο κύριος λόγος για αυτή την κατάσταση είναι η έλλειψη κλαδικών συμβάσεων: το 2021 συνομολογήθηκαν μόνο 16 κλαδικές/ ομοιοεπαγγελματικές, 9 τοπικές ομοιοεπαγγελματικές και 182 επιχειρησιακές συμβάσεις.

Η ελάχιστη αυτή παραγωγή «συμβατικού εργατικού δικαίου» οδηγεί στο ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των εργαζομένων στην αγορά εργασίας στερείται συμβάσεων και πλήττεται περισσότερο από την άνοδο των τιμών.

Συνεπώς, η διάχυση αυξήσεων σε όλους τους μισθούς προϋποθέτει την επαναφορά της δυνατότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων να αναπροσαρμόζουν την αμοιβή της εργασίας.

Σε αυτή τη λογική, πολλές εργατικές και εργοδοτικές πρεσβεύουν την επαναφορά του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, που ίσχυε πριν το 2008.

Αυτό θα σήμαινε ότι ο κατώτατος μισθός στην Εθνική Γενική και τις Κλαδικές Συμβάσεις θα καθορίζεται από διαπραγματεύσεις των εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να εμπλουτιστούν από αποτελεσματική διευθέτηση τυχόν διαφωνίας των εμπλεκομένων μερών καθώς και από επανεξέταση των παραμέτρων της επέκτασης και της υποχρεωτικότητας των ρυθμίσεων τους.

Με αυτόν τον τρόπο οι κοινωνικοί εταίροι θα τεθούν στην εμπροσθοφυλακή της προσπάθειας να προστατευτεί το εργατικό εισόδημα έναντι του τιμαρίθμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *