Θεσ/νίκη: Στα «κάγκελα» ο Εμπορικός Σύλλογος για τις 32 Κυριακές!

Θεσ/νίκη: Στα «κάγκελα» ο Εμπορικός Σύλλογος για τις 32 Κυριακές!

1290
SHARE
Θεσ/νίκη: Στα «κάγκελα» ο Εμπορικός Σύλλογος για τις 32 Κυριακές!

Άστραψε… και βρόντηξε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) με αφορμή την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση για την προαιρετική λειτουργία πάσης φύσεως εμπορικών επιχειρήσεων (μικρών και μεγάλων) 32 Κυριακές το χρόνο, σε συγκεκριμένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένου και του Ιστορικού Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Με μια άκρως αιχμηρή ανακοίνωσή της η διοίκησή του δηλώνει ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την ακύρωση της «άδικης και παράλογης Υπουργικής Απόφασης, προσφεύγοντας, για μια ακόμη φορά, στο Συμβούλιο Επικρατείας». Παράλληλα διαμηνύει πως «σε καμία περίπτωση δεν θα προτρέψει τις εμπορικές επιχειρήσεις της πόλης μας να λειτουργήσουν πέραν των ήδη θεσμοθετημένων Κυριακών».

Στο στόχαστρο του ΕΣΘ μπαίνει και το βασικό σκεπτικό για την επιλογή αυτών περιοχών που, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι η υψηλή τουριστική κίνηση και κατανάλωση στις συγκεκριμένες περιοχές. «Μια ακόμη πρόχειρη απόφαση που προσπαθεί να δημιουργήσει μόνο προβλήματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης και πάνω στην προχειρότητά της, θεωρεί τουριστικό δρόμο την οδό 26ης Οκτωβρίου (Δικαστήρια). Συγχαρητήρια! Καταρρίψατε μόνοι σας το επιχείρημά σας για μια ακόμη φορά», σημειώνει ο ΕΣΘ και προσθέτει: «Μεταξύ άλλων, αναρωτιόμαστε, οι γνωμοδοτούντες θεωρούν ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί μια αμιγώς τουριστική περιοχή, στην οποία θα αυξηθεί η τουριστική κατανάλωση με το άνοιγμα της αγοράς 32 Κυριακές το χρόνο;».

Ο ΕΣΘ επιμένει ότι «μια απόφαση για άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων τις Κυριακές θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά σε αμιγώς τουριστικές περιοχές, με βασική προϋπόθεση, όμως, τη διακριτική ευχέρεια των τοπικών Εμπορικών Συλλόγων, να αποφασίζουν για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής τους».

Δεν λείπουν οι ώρες αλλά το χρήμα…
Όσον αφορά δε στην «εσωτερική» κατανάλωση, στην οποία στηρίζεται η αγορά, «οι λαμβάνοντες αυτές τις αποφάσεις ”ελαφρά τη καρδία”, δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, ότι αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές. Και παρ’όλα αυτά, έχουν αποφασίσει να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά, με το πρόσχημα της αύξησης της κατανάλωσης».

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΣΘ επισημαίνει ακόμη ότι «σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης του Έλληνα καταναλωτή, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι Μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες καταστροφικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, να αποδομήσουν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει να καταστρέψουν ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα. Οι εναπομείνασες Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο καλούνται να παίξουν το ”διακοσμητικό ρόλο” του περιβάλλοντος χώρου των υπερκαταστημάτων των πολυεθνικών, θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους».

Σύμφωνα με τον ΕΣΘ, «μόνον οι πολύ μεγάλους μεγέθους επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα, ενδεχομένως, να αντέξουν σε ένα τέτοιο καθεστώς. Να μην παραβλέπουμε, όμως, και το γεγονός ότι η μονοπώληση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα ολιγοπωλίου, στη μετακύλιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους στις τιμές των προϊόντων και γενικότερα στην επικράτηση τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα, ενώ ταυτόχρονα θα προκαλέσει περισσότερα λουκέτα και διόγκωση της ανεργίας χωρίς την δυνατότητα εναλλακτικής λύσης. Εάν καταρρεύσει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στο χώρο του λιανικού εμπορίου, τότε δεν θα μιλάμε για αύξηση ανεργίας, αλλά για πλήρη έλλειψη εργασίας».

Μήπως να άνοιγαν και οι δημόσιες υπηρεσίες…
Παράλληλα, συμπληρώνει ο ΕΣΘ, «αφού το βασικό σκεπτικό αφορά σε μεταρρυθμίσεις με στόχο την «ανάπτυξη», μήπως θα εξυπηρετούσε τον ιδιωτικό τομέα και γενικότερα τους πολίτες και επισκέπτες αυτής της χώρας, να λειτουργούν, τις αντίστοιχες Κυριακές, και Υπηρεσίες του Δημόσιου και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα; Σεβόμενοι τον κοινωνικό, θρησκευτικό και οικογενειακό ιστό της χώρας μας, δεν το ζητήσαμε ποτέ μέχρι σήμερα»

Η διοίκηση του ΕΣΘ είναι πεπεισμένη πως «η ανάπτυξη για όλους αυτούς που ονειρεύονται ως μοχλό της τις Κυριακές, θα έρθει από την ενεργοποίηση των τραπεζών που έως σήμερα μόνο ανακεφαλαιοποιούνται, χωρίς να βρίσκουν διέξοδο στην ρευστότητα των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις, καθημερινά, να συνθλίβονται από έλλειψη κεφαλαίων. Θα έρθει από την άρση των capital controls, θα έρθει από μια νέα φορολογική μεταρρύθμιση, που δεν θα καταδικάζει την επιχειρηματικότητα, αλλά θα ενισχύει την ανάπτυξη. Θα έρθει..… θα έρθει..… θα έρθει….., αλλά όχι από το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές»!.

LEAVE A REPLY