Θεσ/νίκη: Υψηλές… επισκέψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Θεσ/νίκη: Υψηλές… επισκέψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

711
SHARE
Θεσ/νίκη: Υψηλές... επισκέψεις και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Σe… φρούριο με αυξημένα μέτρα ασφαλείας έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη καθώς σήμερα πραγματοποιούνται στην πόλη τρία σημαντικά γεγονότα: το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Σερβίας και Βουλγαρίας αλλά και η αναγόρευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε επίτιμο διδάκτορα του ΑΠΘ.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας συνεδριάζει στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Σέρβου Προέδρου Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Παράλληλα με τη συνάντηση των Τσίπρα και Βούτσιτς, θα υπάρξουν παράλληλα συναντήσεις υπουργών από τις δύο χώρες και στη συνέχεια η συνεδρίαση της ολομέλειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συγκεκριμένη συνάντηση αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών-μεταφορών, του τουρισμού, της οικονομίας-επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού. Θα συζητηθούν η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας και γενικότερα των δυτικών Βαλκανίων, οι περιφερειακές εξελίξεις, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας.
Από την ελληνική πλευρά θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, οι κκ Τσίπρας και Βούτσιτς θα κάνουν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
Οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο της Συνάντησης Κορυφής των πρωθυπουργών της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, της Βουλγαρίας Μπόϊκο Μπορίσοφ και του προέδρου της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς που θα ξεκινήσει στις 16.30 το απόγευμα. Στην τριμερή θα τεθούν, επίσης, θέματα μεταφορών και ενέργειας καθώς η Ελλάδα αναδεικνύεται σε διεθνή διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, λόγω και της στρατηγικής της θέσης, τα λιμάνια που διαθέτει και τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου.
Μετά το τέλος της τριμερούς θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών αρχηγών κρατών στα ΜΜΕ.
Αναγόρευση Γιούνκερ
Ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, πριν από την τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Η τελετή αναγόρευσης ξεκινά στις 20.00 και πραγματοποιείται επίσης στο Μέγαρο Μουσικής. Στην τελετή αναμένεται να παραβρεθούν και οι κκ Βούτσιτς και Μπορίσοφ.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη απευθείας από την Ουκρανία, όπου βρίσκεται για τη Συνάντηση Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης-Ουκρανίας, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:
10:05 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού, Α. Τσίπρα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς

Παράλληλες διμερείς συναντήσεις των ομολόγων Υπουργών Ελλάδας-Σερβίας για την οικονομία, της υποδομές και μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την ασφάλεια και τη μετανάστευση”
11:15 Υπογραφή συμφωνιών
11:30 Κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς
12:00 Ολομέλεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Σερβίας
16:35 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ
16:50 Τριμερής συνάντηση των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας
17:45 Κοινές δηλώσεις των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας προς τα ΜΜΕ
18:15 Δείπνο εργασίας των Ηγετών Ελλάδας-Σερβίας-Βουλγαρίας
19:30 Διμερής συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
20:00 Παρουσία του Πρωθυπουργού στην τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Νομικής του ΑΠΘ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας
Το απόγευμα της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθούν συνολικά τρεις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Με το σύνθημα «Γιούνκερ- ανεπιθύμητος στην πόλη μας!», το Συντονιστικό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης διοργανώνει συλλαλητήριο στον Λευκό Πύργο, στις 6:30 το απόγευμα, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει πορεία. Μια δεύτερη κινητοποίηση για τον ίδιο λόγο πραγματοποιούν και οι φοιτητικές ενώσεις ΑΡΔΙΝ – ΕΑΑΚ – ΣΣΠ, στις 17.30 με συγκέντρωση στη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Τέλος, «θερμή» υποδοχή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζουν οι οπαδοί του Ηρακλή οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον υποβιβασμό του συλλόγου στη Football League μετά την καταδικαστική απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ. Ο προγραμματισμός τους περιλαμβάνει μηχανοκίνητη πορεία από «Κατσάνειο» προς το Μέγαρο Μουσικής, στις 6:30, το απόγευμα.

Να σημειωθεί ότι ήδη από χτες η Τροχαία εφαρμόζει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις οι οποίες θα συνεχιστούν έως και αύριο, Παρασκευή.

LEAVE A REPLY