Thursday , 18 April 2024

Θεσσαλονίκη: Αναιμική η κίνηση στην αγορά και ανύπαρκτη στη Λαχαναγορά εννέα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα ! – SOS από ΕΣΘ, ΟΕΕΘ, ΣΕΚΑΘ

Αναιμική κίνηση καταγράφεται στην αγορά της Θεσσαλονίκης και ανησυχητικά ανύπαρκτη στην Λαχαναγορά μόλις εννέα ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, με τους επικεφαλής των φορέων εκπροσώπησής τους να εκπέμπουν σήμα κινδύνου για την επιβίωση χιλιάδων μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων και επαγγελματιών/.

“Η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ δύσκολη. Η κίνηση είναι αναιμική, πάμε για…φυλακή” αναφέρει χαρακτηριστικά στο Thesseconomy.gr Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης, Παντελής Φιλιππίδης. Παρά τις παρατεταμένες προσφορές και επί της ουσίας εκπτώσεις που προσφέρει η πλειοψηφία των καταστημάτων, η κατάσταση για τα ελληνικά μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα επιδεινώνεται, λόγω της οικονομιής αδυναμίας των νοικοκυριών, που φέτος αντιμετωπίζουν εξτρά αυξημένα κόστη ενέργειας, αγαθών κ.α.. “Ό,τι γίνει πιστεύω και ελπίζω ότι θα γίνει την τελευταία εβδομάδα”, προσθέτει ο κ.Φιλιππίδης.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο προσφάτως εκλεγείς νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Μουτσογιάννης, τονίζει ότι το 60% των επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων μελών της Ομοσπονδίας (η οποία αριθμεί 20 Σωματεία) αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, μεσούντος του νέου κύματος της πανδημίας και των μέτρων για την καταστολή της, αλλά και του κύματος ακρίβειας στα τιμολόγια της ενέργειας και των πρώτων υλών. “Πρέπει οπωσδήποτε να δοθούν κίνητρα, δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις, ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών κ.ο.κ.”, τονίζει ο κ. Μουτσογιάννης. “Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες χρήζουν άμεσης στήριξης”, προσθέτει.

Εντυωσιακά ασθενής έως και ανύπαρκτη είναι στο μεταξύ η κίνηση και στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, εννέα μόλις ημέρες πριν τα Χριστούγεννα και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης (ΣΕΚΑΘ), Ιωάννης Χαραλαμπίδης, τονίζει χαρακτηριστικά: ” Η κίνηση στην Κεντρική Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης είναι όχι απλά αναιμική, αλλά ανύπαρκτη. Υπάρχει υπερεπάρκεια αγαθών, τα μαγαζιά είναι γεμάτα από εμπόρευμα αλλά άδεια από πελάτες. Αν είναι και η επόμενη εβδομάδα όπως η τρέχουσα, τα ασθενοφόρα θα γεμίσουν από συναδέλφους που βρίσκονται στα πρόθυρα του εγκεφαλικού”. Η όποια κινητικότητα στην ΚΑΘ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εμπόρων της, υπάρχει επί της ουσίας από την πλευρά των πελατών από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, αλλά και αυτοί μειώνονται.

Σύμφωνα, δε, με τα πορίσματα έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), ήδη το ένα πέμπτο του χριστουγεννιάτικου τζίρου φέτος θεωρείται χαμένο, αφού έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν ότι θα δαπανήσουν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι, τρεις στους δέκα τοποθετούν τη μείωση πάνω από το 50% της περσινής δαπάνης, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι θα διαθέσει για αγορές στις γιορτές κάτω από 100 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *