Αντίστροφα μετρούν πλέον οι ώρες για το άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα. Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει αύριο, Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στις 08.15 το πρωί για τα σχολεία στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η πρώτη ημέρα στα σχολεία για τη νέα χρονιά, θα γίνει με τον καθιερωμένο αγιασμό. Οι μαθητές θα προμηθευτούν τα βιβλία τους μέχρι την Παρασκευή.
Προετοιμασία για στέγαση σχολείων, μεταφορές μαθητών
«Θα πάμε καλά και στο κτιριακό και στις μεταφορές, και στο προσωπικό. Δουλεύουμε όλο το καλοκαίρι και είμαστε στην τελική φάση με τις διευθύνσεις εκπαίδευσης, προκειμένου να δούμε αν υπάρχουν κενά», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Κόπτσης αναφερόμενος στις προγραμματισμένες εκπαιδευτικές δράσεις της χρονιάς που ξεκινά. Η προετοιμασία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας «ήταν εντατική κατά τους θερινούς μήνες, επικεντρώθηκε σε σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και στον σχεδιασμό πλήρωσης κενών θέσεων εκπαιδευτικών», ανέφερε ο κ. Κόπτσης.
Στις θέσεις τους 4.700 εκπαιδευτικοί
Αναφερόμενος στην πλήρωση των κενών θέσεων εκπαιδευτικών, ο κ. Κόπτσης τόνισε ότι «στην Κεντρική Μακεδονία έγιναν περίπου 800 διορισμοί, ενώ στην πρώτη φάση πρόσληψης αναπληρωτών έχουμε προσλάβει 1.750 εκπαιδευτικούς. Αξιοσημείωτο είναι ότι αυξήθηκαν σημαντικά οι εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης, φτάνοντας τους 2.120. Συνολικά, δηλαδή, έχουμε προσλάβει περίπου 4.700 εκπαιδευτικούς, ενώ πέρυσι ήταν περίπου 3.900. Με ορθολογική διαχείριση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση είναι δυναμική και απαιτεί παρακολούθηση, καθώς μπορούν να εμφανιστούν ξαφνικά άδειες ή ασθένειες».
Πού μεταστεγάστηκαν τα σχολεία
Όσον αφορά το ζήτημα στέγασης των σχολικών μονάδων, ο κ. Κόπτσης σημείωσε ότι «μόνο φέτος το καλοκαίρι, υπήρξαν έξι περιπτώσεις σχολείων που κρίθηκαν ακατάλληλα — τρία στον δήμο Θεσσαλονίκης, ένα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη, άλλο ένα στον δήμο Θερμαϊκού και ένα περιφερειακά. Βρήκαμε σχολεία ή αίθουσες σε άλλα σχολεία και μεταστεγάστηκαν». Παρά το γεγονός ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφερειακής Διεύθυνσης αλλά στις αρμοδιότητες των δήμων, «δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε. «βρήκαμε σχολεία ή αίθουσες σε άλλα σχολεία και μεταστεγάστηκαν. Κανένα παιδί δεν θα μείνει χωρίς σχολική στέγη ούτε μία μέρα. Στις 11 Σεπτεμβρίου θα είναι όλοι στα σχολεία», διαβεβαίωσε.
Η στέγαση των Ειδικών Σχολείων Πυλαίας-Χορτιάτη
Σε σχέση με τη μεταστέγαση του 2ου ΕΕΕΕΚ, του Ειδικού Δημοτικού και του Ειδικού Νηπιαγωγείου Πυλαίας-Χορτιάτη — καθώς το κτίριο που τα στέγαζε κρίθηκε ακατάλληλο — ο κ. Κόπτσης εξήγησε ότι έγινε διαμοιρασμός των μαθητών στα υπόλοιπα ειδικά σχολεία της πόλης μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής στις αίθουσες των δήμων Θέρμης και Καλαμαριάς. «Δε θα αναστείλουμε τη λειτουργία των σχολείων αυτών. Θα υπάρξουν σε άλλο χώρο, έστω σκόρπια, και σε 2-3 μήνες θα πάνε αυτούσια, το 2ο ΕΕΕΕΚ στη Θέρμη και το Ειδικό Δημοτικό σε Γυμνάσιο στην Καλαμαριά, όπου γίνονται οι απαραίτητες εργασίες. Το Ειδικό Νηπιαγωγείο έχει ήδη μεταφερθεί στην Κερασιά, καθώς περιλάμβανε μόνο δύο μαθητές», σημείωσε. Ο κ. Κόπτσης ενημέρωσε ότι έχουν βρεθεί κτίρια για τη στέγαση των μαθητών του 2ου ΕΕΕΕΚ σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Θέρμης. «Έχει γίνει διαγωνισμός και το κτίριο είναι υπό διαμόρφωση. Σύντομα θα είμαστε έτοιμοι ώστε το 2ο ΕΕΕΕΚ να μεταφερθεί εκεί», πρόσθεσε. Σχετικά με τον προσωρινό διαμοιρασμό των μαθητών, διευκρίνισε ότι από το Ειδικό Δημοτικό μετακινήθηκαν σε δύο σχολεία Κωφών στην Τούμπα, ενώ για το ΕΕΕΕΚ, όπου υπάρχουν 25 μαθητές που κινούνται με αμαξίδια, η κατανομή έγινε στα άλλα ειδικά σχολεία με βάση κριτήρια προσβασιμότητας και εγγύτητας.
Δημιουργία 17 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ
Σημαντική είναι η δημιουργία 17 νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ, καθώς και η αναβάθμιση υποδομών σχολικών μονάδων μέσω ΕΣΠΑ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ειδικού σχολείου 5.000 τ.μ. στη Θέρμη. Σχετικά με τη μεταστέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης, ο κ. Κόπτσης υπογράμμισε ότι «το λύκειο θα μεταστεγαστεί στο σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου-3ου ΓΕΛ και το Γυμνάσιο στο συγκρότημα του 23ου Γυμνασίου-32ου Λυκείου. Οι εργασίες στο ΓΕΛ ολοκληρώθηκαν από τον δήμο, καθώς υπάρχει χώρος για τα παιδιά». Επίσης ανακοίνωσε ότι αρχίζει η κατασκευή 17 νέων σχολείων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Ακόμη σε οικόπεδο έκτασης 20 στρεμμάτων του δήμου Θέρμης θα χτιστεί σχολικό συγκρότημα αποκλειστικά για Ειδική Αγωγή. Μέσω του ΕΣΠΑ, θα κατευθυνθούν κονδύλια ύψους 19,6 εκ. ευρώ για κτιριακές υποδομές σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με προτεραιότητα στις υποδομές προσχολικής εκπαίδευσης, την ανάπτυξη προσβάσιμων υποδομών και τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων.