Thursday , 25 April 2024

Θεσσαλονίκη: Δεν άνοιξαν τα μαγαζιά στο ιστορικό κέντρο σήμερα – Ανέβασαν ρολά μόνο τα καταστήματα ξένων αλυσίδων

Πλήρη απήχηση είχε η παραίνεση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης να μη λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, στο οποίο καθώς έχει χαρακτηριστεί τουριστική περιοχή τα καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές από το Μάϊο έως τον Οκτώβριο (σ.σ. Πρόκειται για την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Εγνατία, 26ης Οκτωβρίου, Καρατάσου, Ναυάρχου Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, Παύλου Μελά, Καθηγητού Αντωνίου Κεραμόπουλου και Στέφανου Τάττη – Υπουργική Απόφαση 3046/51009/1994_ΦΕΚ Β’ 833).

Αποτέλεσμα είναι ότι από το πρωί έχουν ανεβάσει ρολά μόνο τα καταστήματα των διεθνών και ελληνικών αλυσίδων αλλά όχι τα ελληνικά μικρομεσαία μαγαζιά, που συνολικά στην αγορά του κέντρου αποτελουν τη συντριπτική πλειοψηφία, σε αντίθεση με την Τσιμισκή που αποτελεί έδρα μεγάλου αριθμού καταστημάτων τέτοιων αλυσίδων.

Υποτονική, εξάλλου, είναι και η κίνηση στο κέντρο από το πρωί, καθώς οι Θεσσαλονικείς σταθερά προτίμησαν τη Χαλκιδική, τα καφέ της παλιάς παραλίας στο κέντρο ή των περιφερειακών πεζοδρόμων π.χ. στην Καλαμαριά ή τον Εύοσμο, ακόμη και τα μπαλκόνια τους για χαλαρές στιγμές με οικογένειες και φίλους.

Όπως επισήμανε και ο ΕΣΘ στην προχθεσινή σχετική ανακοίνωση-παραίνεσή του περί μη λειτουργίας της αγοράς σήμερα, αφενός “οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις περισσότερες ώρες λειτουργίας και στην αύξηση του κόστους λειτουργίας προσφεύγουν στην ενδοοικογενειακή υποστήριξη για να επιβιώσουν και με την επταήμερη εργασία και το διευρυμένο ωράριο θα οδηγηθούν, μια ώρα γρηγορότερα, στον αφανισμό τους¨, αφετέρου όσον αφορά το καταναλωτικό κοινό “δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα”.

Στην πράξη σήμερα αποδείχτηκε ότι και οι έμποροι συμφωνούν και το καταναλωτικό κοινό δεν έχει τη διάθεση-δυνατότητα για κυριακάτικα ψώνια. Αναμένεται με ενδιαφέρον στο εξής εάν θα συνεχιστεί η ίδια στάση ή εάν θα ασκηθούν πρακτικά τέτοιες πιέσεις από τη λειτουργία των αλυσίδων τέτοιες, που να οδηγήσουν τους υπόλοιπους εμπόρους να ανεβάζουν κι εκείνοι ρολά τις Κυριακές λόγω ανταγωνισμού, κάτι όμως που όσο έρχεται το καλοκαίρι και με τη Χαλκιδική ή την Πιερία σε απόσταση αναπνοής να προσελκύουν όλο και περισσότερους Θεσσαλονικείς φαντάζει αρκετά δύσκολο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *