«Από το 2020 έχουν εκτοξευτεί οι τιμές των ενοικίων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Η αύξηση των ενοικίων σε διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο και στ’ ανατολικά πόλης σε κάποιες περιπτώσεις έχει αγγίξει το 60%», επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μεσίτης, Κώστας Γεωργάκος.
Οι ακριβές περιοχές
Όπως διευκρινίζει ο κ. Γεωργάκος «ένα ακίνητο που είχε ενοίκιο 500 ευρώ έχει πάει στις μέρες μας στα 800 ευρώ. Οι αυξήσεις σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα κυμαίνονται από 40%-60%. Και δυστυχώς η ανεύρεση κατοικίας είναι ένα μεγάλο θέμα. Ο ενδιαφερόμενος αναζητά σπίτι σε οικονομικές περιοχές ή βρίσκει ένα παλιότερο στην περιοχή που επιθυμεί. Ανατολικά οι περιοχές που έχουν υψηλές τιμές στα μισθώματα είναι η Καλαμαριά, η Βούλγαρη, και η Κηφισιά. Στη Χαριλάου υπάρχουν κάποια παλιότερα διαμερίσματα γι’ αυτό και οι τιμές είναι πιο προσιτές. Όταν το διαμέρισμα έχει θέα, όπως στη Σοφούλη, προς τη θάλασσα, στα Κωνσταντινοπολίτικα στην Πυλαία οι τιμές… ξεφεύγουν. Γενικά όμως, υψηλά είναι τα μισθώματα σε περιοχές όπου τα ακίνητα έχουν θέα κι είναι σχετικά καινούρια», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Περιοχές με πιο οικονομικά μισθώματα
«Όσον αφορά περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης τα μισθώματα είναι σε πιο χαμηλές τιμές», λέει ο κ. Γεωργάκος και προσθέτει «αλλά κι εκεί οφείλουμε να πούμε ότι υπάρχει επίσης περιορισμός σε ακίνητα. Η αύξηση εδώ είναι της τάξης του 40%. Στα Δυτικά ακριβότερη περιοχή είναι ο Εύοσμος και πιο οικονομικά ακίνητα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να βρει σε Αμπελόκηπους, Σταυρούπολη και Κορδελιό. Οι ιδιοκτήτες που ζητούν υψηλά μισθώματα έχουν το ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα ξενοίκιαστο κι από εκεί και πέρα πρέπει να καταλάβουμε ότι και οι υποψήφιοι μισθωτές έχουν προσαρμοστεί πλέον στο ό,τι δεν υπάρχουν ακίνητα κι πως αναγκαστικά πρέπει να βρουν κάπου να μείνουν».
Γιατί «εκτοξεύτηκαν» τα ενοίκια;
«Η αύξηση των ενοικίων οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακίνητα για μίσθωση» απαντά ο κ. Γεωργάκος. Και εξηγεί «σε μια χώρα όπου υπάρχει υπογεννητικότητα, όπου πάνω από 500.000 νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μια μείωση πληθυσμού κοντά στο εκατομμύριο -κι όλα αυτά σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας- δεν θα έπρεπε να υπάρχει αυτό το θέμα. Ο λόγος όμως που υπάρχει είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα βρίσκονται ακόμη στα χαρτοφυλάκια funds και τραπεζών και δεν έχουν βγει στην αγορά. Για μένα εκτός από τον κανονισμό για μεγαλύτερη διαφάνεια στα funds, θα πρέπει να υπάρχει μια ρύθμιση να υποχρεούνται μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βγάζουν τα ακίνητα στην αγορά. Δεν μπορούν δηλαδή να τα κρατάνε ‘στα συρτάρια’ και να είναι δέσμιοι τόσες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες».