Sunday , 25 May 2025

Θεσσαλονίκη: «Κάθε πέρσι και καλύτερα» – Υποτονική η κίνηση στους φούρνους – Κουλούρι, σταφιδόψωμο και ταχινόπιτα οι… πρωταγωνιστές των ημερών

Αν και η Μεγάλη Σαρακοστή οδεύει προς το τέλος της θεωρείται η πιο σημαντική περίοδος της νηστείας των Ορθοδόξων Χριστιανών που τους προετοιμάζει για το Πάσχα. Αρκετοί είναι οι πιστοί που ακολουθούν την αλάδωτη νηστεία. Όπως δήλωσε στο thesseconony.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης “Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ” Έλσα Κουκουμέρια «υποτονική ήταν η κίνηση στους φούρνους όλη αυτή την περίοδο, ακόμη και σήμερα που είναι Μεγάλη Παρασκευή. Η νηστεία είναι 40 μέρες, δεν είναι οι πέντε ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας», υπογράμμισε.

«Κάποτε η νηστεία θεωρούνταν κερδοφόρα εποχή»
Οι ελιές, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, το ταχίνι -που θεωρείται και το «λάδι της Σαρακοστής»- πρωταγωνιστούν στη διατροφή όσων νηστεύουν. Όπως εξηγεί η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης «κάποτε η νηστεία αποτελούσε μια εποχή για το φούρνο που ήταν πολλή πιο κερδοφόρα ακόμη και από τα Χριστούγεννα γιατί είναι η μεγαλύτερη αυτή που διανύουμε, διαρκεί 40 μέρες. Αυτές τις ημέρες όμως δεν δούλεψε ο φούρνος. Τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, όμως αυτό δεν καλύπτει τις προηγούμενες ημέρες. Ακόμη και στα τσουρέκια αλλά και στα σοκολατένια αυγά τα πράγματα είναι υποτονικά και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς γιατί ο κόσμος είχε συνηθίσει τις προηγούμενες χρονιές το Πάσχα να προπληρώνεται. Δεν υπάρχουν αυτές οι συνθήκες φέτος κι αυτό φαίνεται στην αγορά», προσθέτει.

Οι προτιμήσεις των καταναλωτών
«Την περίοδο της νηστείας ο κόσμος πρώτα απ’ όλα επέλεγε το κουλούρι και το σταφιδόψωμο όσοι δεν θέλανε να τρώνε λάδι. Μετά στις προτιμήσεις τους ακολουθούσε η ταχινόπιτα. Μία ταχινόπιτα κοστίζει από 2,20-2,50 ανάλογα με το μέγεθός της. Τα σφολιατοειδή που τα φτιάχνουμε με σκέτο πράσο, μανιτάρια, η σπανόπιτα αλλά και τα μηλοπιτάκια ήταν στις επόμενες επιλογές του», λέει η κυρία Κουκουμέρια. Και συμπληρώνει «δυστυχώς τα έξοδα ενός νοικοκυριού δεν απομονώνονται στο αν θα πάρει ή δεν πάρει κάποιος μια ταχινόπιτα. Υπάρχει θέμα συνόλου εξόδων. Ο καταναλωτής το διαθέσιμο εισόδημα αρχίζει και το μετράει, αφού έχει πληρώσει τα πάγια έξοδά του. Η περίοδος επιτάσσει να πάρει κάποιος κι ένα νηστίσιμο, ένα τσουρεκάκι, ένα γλυκό. Έτσι είχε συνηθίσει ο κόσμος. Αυτά όλα αθροίζονται και γίνεται ένας αριθμός. Όπως ο κόσμος αθροίζει τις υποχρεώσεις του, έτσι αντίστοιχα κι εμείς αθροίζουμε τις ημέρες για να πούμε ότι μια περίοδος ήταν γενικά καλή. Δηλαδή σήμερα, που είναι και μια αλάδωτη ημέρα, βγάλαμε πάρα πολλά κουλούρια Θεσσαλονίκης και ο κόσμος την κρατά αυτή τη μέρα, τη Μεγάλη Παρασκευή. Ε, δεν έχει μείνει ούτε ψίχουλο. Σήμερα αν πάει κάποιος σε ένα αρτοποιείο θα δει ότι υπάρχει κόσμος μέσα. Αλλά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός ‘ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη’ κι άρα μια μέρα δεν φέρνει την άνοιξη. Έχει μείνει ακόμη μιάμιση μέρα κι ελπίζουμε να έχει μια δυναμική για να τελειώσουν με μια… ας πούμε θετική νότα αυτές οι ημέρες» εύχεται η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *