Τη συνέχιση της συνεργασίας με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (EKETA) και ειδικότερα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) και από τη νέα του θέση ως Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού της Ε.Ε. επιβεβαίωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ερευνητικού Κέντρου, στο 6ο χιλιόμετρο Χαριλάου – Θέρμης στη Θεσσαλονίκη.
Το ΕΚΕΤΑ στα δέκα κορυφαία ινστιτούτα της Ευρώπης
«Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (ΕΚΕΤΑ) είναι μέσα στα δέκα κορυφαία ινστιτούτα έρευνας και καινοτομίας σε όλη την Ευρώπη και μοναδικό στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του και ενημερώθηκε για τις καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα των μεταφορών και της βιώσιμης κινητικότητας που ήδη είναι σε εξέλιξη και εφαρμόζονται στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Εφαρμογές που έχουν παραχθεί στο ΙΜΕΤ και στο ΕΚΕΤΑ και αποτελούν μάλιστα παγκόσμιες πατέντες. Ο Επίτροπος ενημέρωσε τα στελέχη του ΙΜΕΤ και του ΕΚΕΤΑ για τις νέες πολιτικές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες για την ανάπτυξη του τομέα των μεταφορών και της κινητικότητας στην Ε.Ε. Υπογράμμισε ακόμη ότι με την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, στις οποίες πρωτοπορεί το ΙΜΕΤ, θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η βιωσιμότητα όλων των μεταφορών της Ευρώπης από τα πατίνια και τα ποδήλατα μέχρι τα αυτοκίνητα, τα πλοία και τα αεροπλάνα.
Επιτυχημένες και χρήσιμες εφαρμογές
«Φεύγω σήμερα από την επίσκεψή μου εδώ στο ΙΜΕΤ του ΕΚΕΤΑ εντυπωσιασμένος. Θέλω να διαβεβαιώσω τους ανθρώπους που εργάζονται στο ΙΜΕΤ και τα στελέχη του ότι και τα επόμενα χρόνια ως Ευρωπαίος Επίτροπος πια για τις Βιώσιμες Μεταφορές και τον Τουρισμό θα βρίσκομαι δίπλα τους γιατί πιστεύω στη δουλειά τους. Γιατί αν θέλουμε να παραμείνει η Ευρώπη ανταγωνιστική και να είναι πρωταγωνίστρια στον τομέα των Μεταφορών πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Και αυτό ακριβώς γίνεται σήμερα στο ΙΜΕΤ και γίνεται με ιδιαίτερα επιτυχημένο τρόπο, με εφαρμογές που ήδη εφαρμόζονται, αλλά και με εφαρμογές τις οποίες χρησιμοποιούμε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για τη βιώσιμη κινητικότητα», υπογράμμισε ο Επίτροπος της Ε.Ε. «Ήδη εδώ στη Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία» επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας, «αξιοποιούμε τα στοιχεία του IMET για να δούμε τη λειτουργία των φαναριών, τη λειτουργία των δρόμων, τις επιπτώσεις που έχουν οι εργασίες του flyover στην κυκλοφορία, αλλά και το πόσο θετικά έχει συμβάλει το έργο του μετρό στη μείωση των όποιων επιπτώσεων».
Τα κυκλοφοριακά δεδομένα και οι αλγόριθμοι του ΙΜΕΤ
«Τα τελευταία δέκα χρόνια το IMET, που ήταν ήδη πάρα πολύ επιτυχημένο, κατάφερε να τριπλασιάσει και το προσωπικό του και τα χρήματά του, από 2,5 εκ. ευρώ πήγαμε στα 6,5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο με μόλις 7% κρατικά χρήματα», δήλωσε ο Ευάγγελος Μπεκιάρης, διευθυντής του ΙΜΕΤ. «Δεκαπλασιάσαμε δημοσιεύσεις, εικοσαπλασιάσαμε τις ευρωαναφορές και όλο αυτό έγινε από τον κόσμο του, αλλά και με τη βασική στήριξη της Περιφέρειας» τόνισε. Ανέφερε συγκεκριμένα το παράδειγμα των κυκλοφοριακών δεδομένων τονίζοντας ότι οι αλγόριθμοι που έφτιαξε το ΙΜΕΤ για πρόγνωση δύο ωρών της κυκλοφορίας έχουν 97% επιτυχία, όταν άλλοι διεθνείς έχουν κάτω από 85% και τα βλέπουν 600.000 άνθρωποι τον χρόνο. Συνολικά 600.000 διαφορετικοί άνθρωποι συνδέονται μία ή περισσότερες φορές για να δουν με ποιο τρόπο θα γυρίσουν στο σπίτι τους» είπε ο κ. Μπεκιάρης και πρόσθεσε ότι αυτό που έχει επιτύχει το ΙΜΕΤ με τον κ. Τζιτζικώστα ως Περιφερειάρχη τώρα μεταφέρεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.