Tuesday , 14 January 2025

Θεσσαλονίκη: Πόσο κοστίζουν οι κουραμπιέδες φέτος – Από 16 ευρώ το κιλό η ελάχιστη τιμή

«Τσιμπημένες» κατά 1%-2% είναι φέτος οι τιμές και στους κουραμπιέδες όπως και σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά παρά τις προσπάθειες φούρνων και ζαχαροπλαστείων να κρατήσουν τις τιμές στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης Μάριος Παπαδόπουλος «ο κουραμπιές αλλά και το μελομακάρονο δεν είναι αυτά που θα ακριβύνουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μια και το καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι υπάρχουν άλλα πράγματα που ‘κλέβουν’ ή καλύτερα μειώνουν την αγοραστική κίνηση του κόσμου».

Πού κυμαίνονται οι τιμές
Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος των Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης «οι τιμές για τους κουραμπιέδες είναι ίδιες με πέρσι, με ελάχιστες περιπτώσεις αυξήσεων που δεν αξίζει να το συζητάμε. Υπάρχει μια μεγάλη γκάμα τιμών στην αγορά. Οι πιο πολλοί συνάδελφοι είχαν αυξήσει πέρσι τις τιμές κατά περίπου 5% -7% και φέτος προσπαθούμε να τις συγκρατήσουμε στα ίδια επίπεδα παρά τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες αλλά κυρίως στην ενέργεια. Θα βρούμε τον κουραμπιέ από 16-19 ευρώ το κιλό. Αυτές είναι οι μέσες τιμές. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι ότι στην καταναλωτική συνείδηση του κόσμου τα ζαχαροπλαστεία παραμένουν ψηλά και η επιλογή του καταναλωτή είναι να αγοράσει τους κουραμπιέδες, τα γλυκά του, από τα ζαχαροπλαστεία κι όχι σε προσυσκευασμένη συσκευασία που θα τη βρει στα σούπερ μάρκετ. Κι αυτό γιατί καταλαβαίνει ο καταναλωτής ότι αυτό που απολαμβάνει από εμάς είναι η ποιότητα και το γεγονός ότι είναι και φρέσκα».

Οι τιμές ποικίλουν
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη είναι η γκάμα των τιμών σε αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία της πόλης. Η τιμή πώλησης των κουραμπιέδων διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της πόλης. Για παράδειγμα η τιμή πώλησης τους φτάνει ακόμη και τα 21,70 ευρώ το κιλό, ενώ οι μπουκίτσες (μικρότεροι) πωλούνται ακόμη και προς 23,50 ευρώ το κιλό.

Τρικ: Για να… μοσχοβολήσει το σπίτι
«Ο κόσμος προτιμά να αγοράζει τα πατροπαράδοτα γλυκά από τα ζαχαροπλαστεία γιατί βγαίνουν πιο φτηνά από το να τα φτιάξουν οι νοικοκυρές στο σπίτι», εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Και συμπληρώνει «εμείς κάνουμε ένα τρικ και φέτος. Έχω νοικοκυρές που έχουν μικρά παιδιά και αγοράζουν από εμάς τη ζύμη του κουραμπιέ που έχει όλα τα υλικά. Με τα παιδάκια τους πλάθουν διάφορα σχήματα που θέλουν και τα ψήνουν στην κουζίνα τους για να μοσχοβολήσει το σπίτι. Είναι μια εναλλακτική λύση. Και είχε κι αυτό πολλή μεγάλη επιτυχία».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *