Saturday , 25 May 2024

Θεσσαλονίκη: Στα 15,50 ευρώ το αρνάκι γάλακτος στα κρεοπωλεία – Κατά 20%-30% μειωμένη η ζήτηση λόγω του 4ημέρου, πολλοί θα γιορτάσουν στην ύπαιθρο

Σε εορταστικούς ρυθμούς έχει μπει πλέον από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, η αγορά ενόψει του Πάσχα. Σε ό,τι αφορά το σούβλισμα του οβελία και την επάρκεια των αμνοεριφίων στην αγορά ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Μπαλαμπανίδης επισημαίνει στο thesseconomy.gr ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει επάρκεια. Απ’ ό,τι φαίνεται μπήκαμε από την προηγούμενη εβδομάδα σε μια διαδικασία η οποία αποδείκνυε ότι υπάρχει πλήρη επάρκεια, αλλά τελικά επειδή έχουν ανέβει πάρα πολύ οι τιμές –υπάρχει ένα νέο κύμα, ας πω, παραγωγών οι οποίοι θέλουν να πουλήσουν πολύ ακριβά τα κατσίκια και τ’ αρνιά τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά άσφαχτα αρνιά και κατσίκια. Αυτά που σφάχτηκαν έως τώρα απ’ ό,τι φαίνεται δεν καλύπτουν τη ζήτηση που είναι και πάλι μικρή. Επειδή όμως σφάχτηκε μικρό ποσοστό δεν καλύπτονται οι ανάγκες».

Οι τιμές στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης
Και ο πρόεδρος του Σωματείου συμβουλεύει «επειδή είναι πολύ πιθανό το σενάριο να μην φτάσει η επάρκεια των αμνοεριφίων, δηλαδή στην αγορά να μην υπάρχει εμπόρευμα, πιστεύω ότι όποιος δεν παραγγείλει μέχρι αύριο, Μεγάλη Τρίτη, το πολύ μέχρι Μεγάλη Τετάρτη θα βρεθεί προ εκπλήξεως. Δεν θα υπάρχει επάρκεια κι έτσι δεν θα βρει αρνί ή κατσίκι τις τελευταίες μέρες». ‘Οσον αφορά τις τιμές ο κ. Μπαλαμπανίδης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή εμείς, τα κρεοπωλεία, πουλάμε στον καταναλωτή -μέσο όρο- στην τιμή των 15,50 ευρώ το κιλό. Μιλάμε για το αρνάκι γάλακτος, ντόπιο, ελληνικό και φρέσκο. Μιλάμε για την κορυφαία ποιότητα στην αγορά. Φέτος ίδια είναι η τιμή και για το κατσικάκι γάλακτος. Δηλαδή στην ίδια τιμή που πωλείται από το μαντρί, από τον κτηνοτρόφο, για να φτάσει στον έμπορο κι από κει σε μας. Κι ο έμπορος στην ίδια τιμή μας το πουλάει».

Μειωμένη η κίνηση, πολλοί θα γιορτάσουν εκτός των… τειχών
Και όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης «φέτος η κίνηση στην αγορά, στα κρεοπωλεία της πόλης, είναι πολλή μαζεμένη. Είναι αρκετά επιφυλακτικοί οι πελάτες. Συντελεί και το τετραήμερο των αργιών -αφού μπήκε και η Πρωτομαγιά για την τρίτη ημέρα του Πάσχα- οπότε πάρα πολλοί είναι εκείνοι που θα επιλέξουν να γιορτάσουν στην ύπαιθρο, είτε στα χωριά τους ή σε εξοχικά ή οπουδήποτε. Οπότε -επειδή από τα αστικά κέντρα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, θα φύγει πάρα πολύς κόσμος- η ζήτηση στα κρεοπωλεία των πόλεων θα είναι μειωμένη. Σε σχέση με πέρσι η άποψή μου είναι ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 20%-30% . Όπως συζητάμε και με τους συναδέλφους από το Σωματείο είναι πάρα πολλή μειωμένη η ζήτηση, γιατί φανταστείτε κάποιος που έπαιρνε ένα αρνί για να το ψήσει στη σούβλα εδώ στη Θεσσαλονίκη, φέτος θα πάει λόγω των αρκετών αργιών στο χωριό του, οπότε θα είναι μεγάλη η απώλεια, θα είναι αρκετά τα κιλά. Αν το βάλουμε σε τονάζ ίσως να φτάσουμε και στο 30% χαμηλότερης ζήτησης στις παραπάνω πόλεις. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι θα δουλέψει καλά η ύπαιθρος. Θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση στα κρεοπωλεία σε παραθαλάσσια ή σε κάποια χωριά».

Στήριξη στο συνοικιακό κρεοπωλείο
Δεν παραλείπει όμως και να συμβουλεύσει τους καταναλωτές «βασικά αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι να εμπιστευτεί τους κρεοπώλες της γειτονιάς του γιατί θα προμηθευτεί σίγουρα ποιοτικό προϊόν. Να εμπιστευτεί τους γνώστες, δηλαδή αυτούς που έχουν κρεοπωλεία. Να μην επηρεαστεί από τη μεγάλη διαφοροποίηση των τιμών, διότι υπάρχουν πολλές ποιότητες στο κρέας. Γιατί εμείς που έχουμε ολόκληρα τα σφάγια ξέρουμε τί ποιότητας είναι, ξέρουμε αν είναι γάλακτος ή αν είναι κατεψυγμένο γιατί το οπτικό κομμάτι είναι δύσκολο να το γνωρίζει ο καταναλωτής», υπογραμμίζει ο πρόεδρος κρεοπωλών Θεσσαλονίκης.

Αρνί και κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα»
Όπως προκύπτει κι όσον αφορά το κόστος του εορταστικού τραπεζιού, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Ανάπτυξης, τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο φετινό «Καλάθι του Πάσχα» έχουν ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές σε σχέση με το 2023. Πιο συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ οι καταναλωτές μπορούν να βρουν φέτος το αρνί από 9,78 ευρώ μέχρι 9,99 ευρώ το κιλό. Ακριβώς στα ίδια επίπεδα με το 2023 είναι και η τιμή στο κατσίκι, το οποίο είναι λίγο πιο ακριβό από το αρνί. Οι καταναλωτές μπορούν να το βρουν στο «Καλάθι του Πάσχα» ελάχιστα κάτω από τα 10 ευρώ έως και 10,99% το κιλό.

Έρευνα του ΙΕΛΚΑ
Από την έρευνα του ΙΕΛΚΑ «όσον αφορά το αρνί και το κατσίκι, στο σούβλισμα του αρνιού αν και καταγράφεται μία αύξηση σε σχέση με το 2023, σε σχέση με το παρελθόν, τα ποσοστά είναι χαμηλά. Συγκεκριμένα, 33% δηλώνει ότι θα σουβλίσει αρνί έναντι 32% το 2023, όταν το ποσοστό το 2019 ήταν στο 67%. Το ψήσιμο στο φούρνο καταγράφεται αυξημένο από 40% σε 46%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τον μειωμένο αριθμό ατόμων στα οικογενειακά τραπέζια μεταφράζεται σε εκτιμήσεις για αγορές μικρότερες ποσοτήτων, αλλά και την επιλογή διαφορετικών «κοπών» για τα είδη κρέατος από τους καταναλωτές. Το 42% δηλώνει ότι θα αγοράσει αρνί ή κατσίκι από το κρεοπωλείο, ενώ το 31% από το σούπερ μάρκετ. Ένα μειωμένο ποσοστό 9% (έναντι 12% το 2023) δηλώνει ότι θα κάνει πασχαλινό γεύμα στον κλάδο της εστίασης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *