Sunday , 6 October 2024

Θεσσαλονίκη: Υπέρογκα μισθώματα και αυξήσεις 100% ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Εγνατία ενόψει του μετρό

Με το… πόδι σταθερά πατημένο στο γκάζι, χωρίς να πτοείται ιδιαίτερα από το κλίμα αστάθειας που επικρατεί διεθνώς, κινείται η κτηματαγορά στη Θεσσαλονίκη με τις τιμές στα ακίνητα να καταγράφουν διαρκή άλματα και ιδιαίτερα στην Εγνατία ενόψει της λειτουργίας του μετρό στο τέλος Νοεμβρίου.

Στους… ρυθμούς του μετρό η ζήτηση τα τελευταία δύο –τρία χρόνια
Το τοπίο της αγοράς στην περιοχή της Εγνατίας σκιαγραφεί στο thesseconomy.gr ο αντιπρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης Θάνος Τσουλκανάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι «στην Εγνατία οδό σαφώς και υπάρχει διαθεσιμότητα ακινήτων και συνεπηρεάζει το ξεκίνημα του μετρό στα τέλη Νοεμβρίου. Αλλά ζήτηση ακινήτων υπήρχε τα τελευταία δύο – τρία χρόνια και οι τιμές που ζητούσαν οι ιδιοκτήτες, οι συμφωνίες οι οποίες γινόντουσαν, ήταν σα να λειτουργούσε ήδη το μετρό. Ζητούσανε ήδη τα νούμερα που προβλέπανε να πάρουνε με τη λειτουργία του μετρό. Και κάποιοι επιχειρηματίες δώσανε τα μισθώματα ως επένδυση. Δηλαδή, εν γνώσει τους πληρώσανε αυξημένα ενοίκια ή δημιουργήθηκαν μισθώματα με ενοίκια που θα αναπροσαρμόζονται ανά έτος ανάλογα με τη λειτουργία του μετρό. Άρα, δεν είναι κάτι σημερινό. Είναι κάτι που βιώνουμε εδώ και δυο τρία χρόνια». Και ο κ. Τσουλκανάκης εξηγεί ότι «η οικονομία της πόλης δεν αυξήθηκε στο βαθμό που φαντάζονται οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αυτά τα μισθώματα. Γι’ αυτό και μένουν τα καταστήματα ξενοίκιαστα. Υπάρχει παρεξήγηση του θέματος. Το μετρό είναι ένα μεταφορικό μέσο. Και όποιος ιδιοκτήτης ακινήτου κάνει το λάθος και ζητά νούμερα υπέρογκα για τη μίσθωση, που δεν θα πάρει ποτέ, το μόνο που κάνει είναι να ζημιώνεται οικονομικά. Δεν μπορούν οι επιχειρηματίες να αντεπεξέλθουν στα υπέρογκα ποσά για να δώσουν 100% αύξηση ενοικίου».

Στην επαγγελματική στέγη λογική η αύξηση του 20%-25%
Όσον αφορά την ενοικίαση, ανάλογα με το σημείο που βρίσκεται το ακίνητο ποικίλουν και οι τιμές. Όπως διευκρινίζει ο αντιπρόεδρος Μεσιτών Θεσσαλονίκης, «όσον αφορά την επαγγελματική στέγη, τα γραφεία δηλαδή, είναι άλλη κατηγορία. Το καταλαβαίνω στην περίπτωση αυτή να ανέβουν λίγο οι τιμές, καθώς είναι πιο εύκολη η μετακίνηση του πληθυσμού για να κατέβει για παράδειγμα στον γιατρό του, σ’ ένα δικηγορικό γραφείο, σ’ έναν λογιστή. Δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση μια αύξηση της τάξης του 20-25% την καταλαβαίνω. Γιατί ο πελάτης στοχευμένα θα πάει στο επαγγελματικό γραφείο».

Και συμβουλεύει
«Εγώ αυτό που συμβουλεύω τους ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητο στην Εγνατία είναι να υπάρχει λογική, να υπάρχει σωστή εκτίμηση από πιστοποιημένους μεσίτες και εκτιμητές της περιουσίας τους και να ‘βάλουν νερό στο κρασί τους’. Να μην φαντάζονται πράγματα από τα οποία θα είναι κερδισμένοι μόνο αυτοί κι όχι ο επιχειρηματίας. Πρέπει να είναι win-win η όλη ιστορία. Δηλαδή δεν μπορεί να κερδίζει μόνο η ιδιοκτησία κι ο επιχειρηματίας να… σφαδάζει για να βγάλει τα έξοδά του και να αγωνιά. Όλοι πρέπει να κερδίζουνε λογικά», τονίζει ο κ. Τσουλκανάκης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *