Εδώ και χρόνια η Θεσσαλονίκη έπαψε να είναι η «μεγάλη φτωχομάνα» κι… ακολουθεί τα «βήματα» ευρωπαϊκών πόλεων δυστυχώς σε διάφορους τομείς όπως εκείνος που αφορά τις τιμές των ενοικίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates, στη Θεσσαλονίκη 1 στις 10 κατοικίες που κρίνονται κατάλληλες για φοιτητές διατίθενται με μίσθωμα έως 300 ευρώ.
«Ράλι τιμών στα ενοίκια»
Σύμφωνα με τις αναρτημένες αγγελίες σε ιστοσελίδες ενοικίασης ακινήτων, η διαθεσιμότητα κατοικιών κατάλληλων για φοιτητές, με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ αποτελούν μόλις το 8,92% επί του συνόλου των διαθέσιμων κατοικιών άνω του 1ου ορόφου έως 50 τμ. Το ποσοστό βαίνει μειούμενο, αφού πέρυσι ήταν 11,3% και πρόπερσι 12,6%. Οι 6 στις 10 φοιτητικές κατοικίες στη Θεσσαλονίκη νοικιάζονται από 400 ευρώ και πάνω, εκ των οποίων σχεδόν οι 3 πάνω από 500 ευρώ. Όπως επεσήμανε στο thesseconomy.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης, Κώστας Τζάρος «την τελευταία τριετία οι τιμές είναι ανεβασμένες σε σημείο που δεν θεωρείται λογικό για το εισόδημα του μέσου Έλληνα».
Πιθανή αποκλιμάκωση ίσως τον Σεπτέμβριο
«Μια χαραμάδα ελπίδας για αποκλιμάκωση των ενοικίων μπορεί να ανοίξει από τον Σεπτέμβριο, εφόσον μειωθεί η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις», σημειώνει η έρευνα του Πανελλαδικού δικτύου Ε-Real estates. Αν επιβεβαιωθεί η προσδοκία για μερική επιστροφή ακινήτων από τις βραχυχρόνιες στις συμβατικές μισθώσεις, τότε μπορεί η διαθεσιμότητα των φοιτητικών διαμερισμάτων να ανέβει. Προς το παρόν καταγράφεται ραγδαία αύξηση εγγραφών νέων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω της υψηλής τουριστικής ζήτησης. H συσσωρευτική μεσοσταθμική αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης κατοικιών κατάλληλων για νέους και φοιτητές αγγίζει ακόμη και το 75% σε σχέση με το 2017.