Friday , 19 April 2024

Θεσ/νίκη: Λιγότερα τα λουκέτα βιοτεχνιών το 2020 από το 2019 – Αναμένεται αύξηση όμως το επόμενο διάστημα

Φρένο πάτησαν το 2020  οι διαγραφές βιοτεχνικών επιχειρήσεων από τα μητρώα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο φορέας. Την ίδια ώρα αύξηση κατά 6,3% κατέγραψαν οι εγγραφές έναντι του 2019. Τα στοιχεία, πάντως,  κάθε άλλο παρά περιθώρια εφησυχασμού αφήνουν – όπως επισημαίνει η διοίκηση του ΒΕΘ – καθώς αναφορικά με τις διαγραφές εκτιμάται πως εξαιτίας του κορωνοϊού και κατά συνέπεια του lockdown και θέλοντας σε κάποιες περιπτώσεις επιχειρηματίες να κάνουν χρήση των μέτρων ανακούφισης που ελήφθησαν για το επιχειρείν, δεν προχώρησαν σε διακοπή λειτουργίας, με ανοιχτό, ωστόσο, το ενδεχόμενο οι διαγραφές να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα το 2020 λουκέτο έβαλαν 354 επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, έναντι 509 το 2019 παρουσιάζοντας μείωση κατά 30,4%, ενώ οι εγγραφές άγγιξαν τις 554 αντί 521 ένα χρόνο νωρίτερα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του 2020 σχεδόν καθημερινά είχαμε ένα λουκέτο στη Θεσσαλονίκη.

Για μία ακόμη φορά και τη χρονιά που μας αποχαιρετά τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τις εγγραφές, αλλά και τις διαγραφές κατέχουν οι ατομικές επιχειρήσεις.
Το 2020 350 ατομικές επιχειρήσεις προχώρησαν σε εγγραφή, ενώ 280 διαγράφηκαν από τα μητρώα του ΒΕΘ. Ένα χρόνο νωρίτερα οι εγγραφές των ατομικών επιχειρήσεων ήταν 329 και οι διαγραφές 399.

Την ανοδική τους πορεία συνέχισαν το 2020 οι ΙΚΕ καθώς εγγράφηκαν 87 και διαγράφηκαν 3, ενώ το 2019 σε έναρξη είχαν προχωρήσει 79 και είχε διαγραφεί αντίστοιχος αριθμός με αυτόν του 2019.

Γενναία μέτρα

«Η υγειονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, ταλαιπωρώντας το σύνολο της ανθρωπότητας έχει δημιουργήσει, για μια ακόμη φορά μέσα σε λίγα χρόνια, συνθήκες βαθιάς ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Οι περισσότερες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας αντιμετωπίζουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης, ενώ για χιλιάδες  από αυτές είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μην ανοίξουν ξανά μετά την πανδημία» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως και το 2021, και παρά τις προσδοκίες που δημιουργεί η έναρξη των εμβολιασμών, ο επιχειρηματικός κόσμος θα χρειαστεί νέα μέτρα ενίσχυσης που θα δώσουν μία αίσθηση ασφάλειας.   

«Μέτρα όπως η μείωση του ενοικίου, η επιστρεπτέα προκαταβολή, η αναστολή συμβάσεων εργασίας και η μετάθεση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων παρείχαν μία μικρή ανακούφιση. Όμως η αναβολή των υποχρεώσεων δεν ισοδυναμεί με διαγραφή, απλώς μεταφέρει το πρόβλημα στο μέλλον. Θα πρέπει να υπάρξει η λεγόμενη συγχώρεση χρέους (debt forgiveness) δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στις πληγείσες από τον κορωνοϊό επιχειρήσεις να διαγράψουν χρέη προς το δημόσιο» αναφέρει ο κ.Καπνοπώλης επαναφέροντας την αναγκαιότητα της ύπαρξης των 120 δόσεων. «Το πρόγραμμα που υλοποιεί η Κυβέρνηση με πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω των περιφερειών της χώρας για την ενίσχυση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης χωρίς επιστροφή, είναι μια θετική παρέμβαση. Ωστόσο, δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να υπάρξει σημαντική αύξηση των πόρων, ώστε να στηριχθούν αποτελεσματικά και στοχευμένα οι μικρές επιχειρήσεις. Παράλληλα θετικές προσδοκίες δημιουργεί, η διασφάλιση σημαντικών πόρων για την ελληνική οικονομία, από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζοντας πως προσδοκία όλων είναι η οικονομία να γυρίσει σύντομα σελίδα και να ξαναμπεί μετά την πανδημία σε ουσιαστικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

«Με δεδομένο ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό, η υλοποίηση ενός μεγάλης έκτασης προγράμματος για τη στήριξή τους, είναι το μόνο που μπορεί να τις κρατήσει ζωντανές» καταλήγει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να λησμονεί η Κυβέρνηση πως οι επιχειρήσεις δοκιμάστηκαν από τη δεκαετή κρίση και έδωσαν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *