Θεσ/νίκη: Τέσσερις συλλήψεις σε επιχειρήσεις μεταχειρισμένων μετάλλων για περιβαλλοντική ρύπανση

Θεσ/νίκη: Τέσσερις συλλήψεις σε επιχειρήσεις μεταχειρισμένων μετάλλων για περιβαλλοντική ρύπανση

1107
SHARE

Στη σύλληψη τεσσάρων ατόμων για παραβάσεις που αφορούν στη ρύπανση του περιβάλλοντος προχώρησαν αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ελέγχων που διενήργησαν με τη συνδρομή του Τμήματος Προστασίας Περιβάλλοντος της ίδιας Διεύθυνσης και κλιμακίου υπαλλήλων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, πρόκειται για ημεδαπούς ηλικίας 31, 38, 68 και 59 ετών (τρεις άντρες και μία γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία από το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που διενεργεί την προανάκριση, για παραβάσεις του Νόμου «Περί προστασίας του περιβάλλοντος».

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31-05-2018, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε τα εξής:

– σε επιχείρηση εμπορίας μετάλλων (σκραπ), ιδιοκτησίας των δύο πρώτων, αποθηκεύονταν απόβλητα διαφόρων ειδών (λέβητες φυσικού αερίου – πετρελαίου, κλιματιστικές μονάδες, ψυγεία, πλυντήρια, κουφώματα αλουμινίου, εξαρτήματα αυτοκινήτων, βιομηχανικά απόβλητα, κλειστά κοντέινερ που περιείχαν απόβλητα ηλεκτρικού – ηλεκτρονικού εξοπλισμού κ.α.), τα οποία είχαν εναποτεθεί σε μη τσιμεντοστρωμένο – μη στεγανοποιημένο δάπεδο και δεν υπήρχε σύστημα συλλογής και διαχείρισης των απορροών τους.

– σε επιχείρηση αποθήκευσης παλαιών μετάλλων υπήρχαν στερεά απόβλητα (παλιές ηλεκτρικές συσκευές, μεταλλικά κουφώματα, μεταλλικές μπανιέρες, διάφορα μεταλλικά σίδερα, σωλήνες και ντουλάπες, παλιοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.α.), κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

– σε επιχείρηση ανακύκλωσης παλαιών μετάλλων, που λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνη η 59χρονη, εκτελούνταν εργασίες διάλυσης και αποσυναρμολόγησης μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.
Επιπλέον, στο μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης δεν υπήρχε στεγανό δάπεδο και στερούταν δικτύου συλλογής και διαχείρισης αποβλήτων, ενώ εντοπίστηκαν διάφορα στερεά απόβλητα (κουφώματα, κλιματιστικά, ψυγεία, βιομηχανικά απόβλητα, ελαστικά κ.α.), δεξαμενή πετρελαίου, λιπαντήριο οχημάτων, και κλειστά κοντέινερ με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Επίσης, στην παραπάνω εγκατάσταση βρέθηκε μηχανολογικός εξοπλισμός (γερανοφόρα και μηχανή απογύμνωσης καλωδίων), χωρίς την προβλεπόμενη άδεια από την αρμόδια Αρχή.

LEAVE A REPLY