Θ. Κουτρούκης: «Μια νίκη του δικαίου προστασίας των εργαζομένων» η απόφαση για...

Θ. Κουτρούκης: «Μια νίκη του δικαίου προστασίας των εργαζομένων» η απόφαση για τους 53 απολυμένους συμβασιούχους από τον δήμο Ωραιοκάστρου

698
SHARE

Για «νίκη των θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας» κάνει λόγο ο επίκουρος καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Θεόδωρος Α. Κουτρούκης σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης που δικαιώνει τους 53 συμβασιούχους οι οποίοι είχαν απολυθεί από τον Δήμο Ωραιοκάστρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι είχαν προσληφθεί κανονικά στον τομέα της Καθαριότητας, με διαδικασία ΑΣΕΠ και με 8μηνες συμβάσεις, στην εκπνοή του 2015 και τρεις μήνες αργότερα ο δήμος προχώρησε στις καταγγελίες των συμβάσεών τους προτού αυτές λήξουν! Οι απολυμένοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη τον Απρίλιο του 2016 και μόλις πριν λίγες μέρες το Εφετείο επιβεβαίωσε τη θετική γι’ αυτούς πρωτόδικη απόφαση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Θεόδωρου Κουτρούκη για το θέμα έχει ως ακολούθως:

«Δεν μπορεί παρά να μας χαροποιεί το γεγονός πως με την πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης δικαίωσε τους 53 απολυμένους συμβασιούχους του Δήμου Ωραιοκάστρου. Η ίδια απόφαση υποχρεώνει τον Δήμο να καταβάλει περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ στους απολυμένους, μολονότι ο Δήμος δεν είχε δεχτεί να λάβει αντίστοιχες υπηρεσίες για την 8μηνη διάρκεια της πρόωρα καταγγελθείσας σύμβασής τους.

Με αυτό τον τρόπο ολοκληρώνεται ένα μελανό κεφάλαιο στην πολιτική ανθρώπινων πόρων του δήμου, στο πλαίσιο του οποίου ο Δήμος αμφισβήτησε έμπρακτα τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, αρνήθηκε –αρχικά- την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων και τελικά, εναντιώθηκε στους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, που συστρατεύτηκε μαζί τους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια νίκη των θεμελιωδών αρχών του εργατικού δικαίου έναντι της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ως τέτοια την χαιρετίζουμε. Δυστυχώς, μια από τις παράπλευρες απώλειες για τους εργαζόμενους είναι ότι εξαιτίας αυτών των χειρισμών πιθανώς στερήθηκαν την ευκαιρία να απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε μια εποχή που συζητείται έντονα η μετατροπή μέρους των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου σε απασχολούμενους αορίστου χρόνου. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που θα πρέπει να αναλογιστούν οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι».

Θεόδωρος Α.Κουτρούκης
Επικ. Καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο ΔΠΘ

LEAVE A REPLY