Thursday , 25 April 2024

Θ.Πλεύρης: Άρση των περισσότερων μέτρων για τους εμβολιασμένους μέχρι τέλη Μαρτίου

Άρση της πλειοψηφίας των μέτρων για τους εμβολιασμένους μέχρι τα τέλη Μαρτίου προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο παράλληλα ότι “αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για άρση μέτρων στους ανεμβολίαστους, προφανέστατα θα παραμείνουν τα μέτρα”.

Οι ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, έχουν κάνει μια επιλογή, εξαιτίας της οποίας κινδυνεύουν οι ίδιοι, ενώ είναι κίνδυνος και για την κοινωνία και ως εκ τούτου, δεν μπορούν να έχουν την κανονικότητα που έχουν οι εμβολιασμένοι, ενώ για τους εμβολιασμένους ανέφερε: “Θεωρώ ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου τα περισσότερα από τα μέτρα που ισχύουν για τους εμβολιασμένους, θα έχουν αρθεί. Προφανώς κάποια θα παραμείνουν, όπως η μάσκα και κάποια μέτρα αποστάσεων, τα οποία, όμως, δεν επηρεάζουν την κανονικότητα”. Παράλληλα, εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας, με σύσταση πάντως “όχι σε εφησυχασμό”.

Όσον αφορά ειδικότερα στους ανεμβολίλαστους υγειονομικούς, ο κ.Πλεύρης διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο ΕΣΥ την 1η Απριλίου, κάνοντας λόγο για δυο σενάρια: Ή ότι ο εμβολιασμός θα αποτελεί τυπικό προσόν, επομένως όποιος δεν έχει εμβολιαστεί θα φύγει από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ή θα παραταθεί η αναστολή για όσο διαρκεί η πανδημία, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.«Η εισήγηση που έχω κάνει ως υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση – γιατί εγώ θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής – είναι ότι ασχέτως της πανδημίας, ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς θα πρέπει να είναι τυπικό προσόν και όποιος δεν εμβολιάζεται, να μη μπορεί να παρέχει υπηρεσίες στο ΕΣΥ» πρόσθεσε σχετικά.

Πιθανή “επιστροφή” του κορωνοϊού από Σεπτέμβριο

Αναφερόμενος στη μετάλλαξη «Όμικρον» ο υπουργός Υγείας, επισήμανε πως είναι μία μετάλλαξη «επικίνδυνη, σοβαρή, δεν μιλάμε για απλή γρίπη, όμως δεν έχει τη νοσηρότητα που είχαν οι προηγούμενες παραλλαγές. Αυτό μας δίνει ένα παράθυρο αισιοδοξίας σε συνδυασμό με την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και με τη διάθεση αντιικών φαρμάκων. Και στις συζητήσεις που έγιναν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας που πραγματοποιήθηκε στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, η αίσθηση είναι ότι για το επόμενο εξάμηνο η Ευρώπη θα είναι σε καλύτερη κατάσταση, πολύ κοντά στην κανονικότητα, αυτό δείχνουν τα στοιχεία. Ωστόσο, δεν υπάρχει εφησυχασμός, αλλά γίνεται μία συνολική προετοιμασία, καθώς ο κορωνοϊός, από το Σεπτέμβριο και μετά, μπορεί να επανέλθει με άλλα χαρακτηριστικά”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *