Saturday , 20 April 2024

Θ.Πλεύρης: “Μπαίνουμε στη φάση συνύπαρξης με τον ιό” – “Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα”

«Βρισκόμαστε σε μία διαφορετική φάση διαχείρισης της πανδημίας», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, κάνοντας λόγο για φάση συνύπαρξης με τον ιό.

«Μετά από δύο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού με μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά χαμηλή νοσηρότητα σε έναν πληθυσμό που είναι εμβολιασμένος. Σε ποσοστό 75% όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό 85% όσον αφορά τους ενήλικες και πάνω από 90% όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους», σημείωσε.

Σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Υγείας, μπαίνουμε στη φάση της συνύπαρξης με τον ιό, καθώς τα μέτρα θα υπάρχουν αλλά δεν θα είναι υποχρεωτικά. «Δεν πιστεύουμε στην πολιτική του zero Covid όπως κάνει η Κίνα. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα άλλο μοντέλο, να παρακολουθούμε την πανδημία και να προσαρμοζόμαστε σε αυτήν», πρόσθεσε σχετικά και τόνισε ότι η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί αυτό το πλαίσιο, καθώς υπάρχει μείωση των σκληρών δεικτών, μείωση των νοσηλειών αλλά και όσων νοσηλεύονται σε ΜΕθ, ενώ παράλληλα λειτουργεί η οικονομία. Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι σε δείκτες όπως οι θάνατοι, η εκτιμώμενη ως υπερβάλουσα θνητότητα δείχνει να είναι χαμηλότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάναμε τα πάντα για να μειώσουμε τις απώλειες», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Για βελτιωμένη εικόνα σε όλους τους πανδημικούς δείκτες έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως επισήμανε, η διασπορά οφείλεται στο νέο στέλεχος της Όμικρον υποομάδα ΒΑ.2, ωστόσο παρατηρείται βελτιωμένη εικόνα στα λύματα, καθώς και αποκλιμάκωση στα κρούσματα.

Τι προβλέπεται για μαθητές-σχολεία

«Όταν επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα δεν θα υπάρχει πια έλεγχος με self test, παρά μόνο στα παιδιά με συμπτώματα» τόνισε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ωστόσο η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε πως σε περίπτωση κρούσματος, η ιχνηλάτηση θα γίνεται κανονικά και άρα τα παιδιά στην τάξη θα υποβάλλονται σε testing.

«Η ιχνηλάτηση στα σχολεία θα συνεχίσει να ισχύει. Όταν υπάρχει ένα παιδί έχει κοροναϊό θα υπάρχει έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από την διάγνωση των κρουσμάτων», ανέφερε καλώντας τους γονείς να συνεχίσουν να είναι σε επαγρύπνιση.

Όπως διευκρινίστηκε στη συνέχεια τα self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση κρούσματος θα είναι δωρεάν.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *