ΙΕΝΕ: Στη Θεσσαλονίκη ο 11ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη

ΙΕΝΕ: Στη Θεσσαλονίκη ο 11ος Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη

679
SHARE

Για μια ακόμη φορά, το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) διοργανώνει μία από τις κορυφαίες εκδηλώσεις στο χώρο της ενέργειας, με τίτλο «Ενεργειακός Διάλογος για τη ΝΑ Ευρώπη», που θα πραγματοποιηθεί φέτος στη Θεσσαλονίκη στις 26-27 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο The Met. Αυτή είναι η 11η έκδοση του Eνεργειακού Διαλόγου που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 2007 με έδρα την Θεσσαλονίκη.Σύμφωνα με τους διοργανωτές η φετινή εκδήλωση είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, λόγω της φάσης ταχείας μετάβασης στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας και οι οποίες επηρεάζουν άμεσα το ενεργειακό τοπίο της περιοχής.

Στόχος του περιφερειακού αυτού φόρουμ, που διοργανώνει το IENE υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Energy Community και της Εurelectric και με τη στήριξη κορυφαίων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών και μεγάλων ενεργειακών εταιρειών, είναι να προσελκύσει υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και εμπειρογνώμονες σε θέματα ενέργειας από όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και εκτός αυτής, προσφέροντας μια μοναδική πλατφόρμα συνάντησης και επαφών υψηλού επιπέδου. Σκοπός του φόρουμ είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών, η δικτύωση και η προώθηση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση των αυξημένων παγκόσμιων και περιφερειακών ενεργειακών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Ως ειδικό θέμα για το φετινό SEEED έχει επιλεχθεί «Η Μετάβαση της Ενεργειακής Αγοράς και η Ενεργειακή Ασφάλεια στην ΝΑ Ευρώπη», που υποδηλώνει τη ρευστή κατάσταση που χαρακτηρίζει τις υφιστάμενες Ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και την ανάδειξη της ενεργειακής ασφάλειας ως θέμα πρωταρχικής σημασίας για την ενεργειακή πολιτική.

Επιπλέον, ο «Ενεργειακός Διάλογος» αποκτά σήμερα ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένης της έντονης κινητικότητας της ΕΕ με στόχο τη δημιουργία της «Ενεργειακής Ένωσης», αλλά και της έμφασης που προσδίδεται στην ενεργειακή ασφάλεια εξαιτίας της συντηρούμενης περιφερειακής αστάθειας. Η Ευρώπη και η μεγάλη εξάρτησή της από εισαγωγές υδρογονανθράκων, η σημερινή ευμετάβλητη ενεργειακή τιμολόγηση της ενέργειας, η παγκόσμια ανησυχία για την ανάπτυξη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων και η ανάγκη προώθησης τεχνολογιών με πολύ μειωμένες ή μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αναδεικνύονται ως βασικά ζητήματα πολιτικής.

Παραδοσιακά, ο «Ενεργειακός Διάλογος», θα καλύψει, ακόμη, τις τελευταίες εξελίξεις στις αναπτυσσόμενες αγορές φυσικού αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ στην περιοχή, καθώς και τις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας με τη Ρωσία, την Κασπία Θάλασσα, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Εφέτος, η διοργάνωση του 11ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της προσέγγισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια με απώτερο στόχο την ένταξή τους στην ΕΕ, όπου η ενέργεια διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ακολουθούμενη διαδικασία διεύρυνσης.

Βασικοί ομιλητές του φόρουμ θα είναι, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος, γ.γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, ο Δρ. FatihBirol, ExecutiveDirector του IEA, ο κ. SimonUzunov, Senior Electricity Expert, Energy Community, και ο κ. Gurbuz Gonul, ActingDirector, Country Support and Partnerships της IRENA με έδρα το Αμπού Ντάμπι.
Θα μιλήσουν ακόμη, ο κ. Tim Yeo, Chairman of The New Nuclear Watch Institute και πρώην υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Ιάσων Ρουσσόπουλος, Deputy CFO του ΑΔΜΗΕ, o Δρ. Yurdakul Yigitguden, independent Energy Consultant και πρώην συντονιστής Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Δραστηριοτήτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Οικονομική Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καθώς και ο καθηγητής Ionut Purica, Executive Director, Advisory Center for Energy and Environment, της Ακαδημίας Επιστημών της Ρουμανίας.

Τέλος, θα μιλήσουν ο κ. Slavtcho Neykov, Chairman του Energy Management Institute στη Σόφια, ο κ. Francisco –Jose Fortuny, Principal Banker, Natural Resources της EBRD καιοκ. Roman Matkiwsky, Director Energy & Infrastructure τηςBlack Sea Trade and Development Bank και πολλοί άλλοι. Συνολικά συμμετέχουν 45 ομιλητές και panelists από 15 χώρες στις δύο ημέρες που θα διαρκέσει το Συνέδριο.

LEAVE A REPLY