ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ: Νέα Ερευνητικά Κέντρα Αριστείας σε Πειραιά, Ρόδο και Βόλο – “Open...

ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ: Νέα Ερευνητικά Κέντρα Αριστείας σε Πειραιά, Ρόδο και Βόλο – “Open Day” την Κυριακή 5 Νοεμβρίου για το κοινό όλων των ηλικιών

824
SHARE

Με νέα ερευνητικά Κέντρα αριστείας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός, αλλά και με δράσεις γνωριμίας με τους Έλληνες πολίτες  επεκτείνει τη  δραστηριότητά του το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, έχοντας ήδη αναπτύξει έντονη εξωστρέφεια, με το 80% της τεχνογνωσίας και των εργασιών του να προέρχεται από το εξωτερικό.

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο διευθυντής του Ινστιτούτου, δρ.Ευάγγελος Μπεκιάρης, ανακοίνωσε ότι το ΙΜΕΤ προχωρά στην ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου Αριστείας, εξειδικευμένου στις ναυτιλιακές μεταφορές στον Πειραιά και θα ακολουθήσει η δημιουργία δύο ακόμη Ερευνητικών Κέντρων Αριστείας για τις μεταφοράς στον Τουρισμό, με έδρα τη Ρόδο και για την οδική ασφάλεια και τους αυτοκινητοδρόμους με έδρα το Βόλο.

Το Κέντρο Αριστείας για τις ναυτιλιακές μεταφορές θα εγκατασταθεί σε υποδομές που παραχωρεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, σε συνεργασία με τον δήμο, το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά και έχει ήδη εκφραστεί ενδιαφέρον από πλευράς της εφοπλιστικής κοινότητας για τα έργα που θα εκπονεί το κέντρο.

Το 2018 θα είναι επίσης η χρονιά που από το ΙΜΕΤ θα προχωρήσει στη δημιουργία spin off εταιρειών, με στόχο τη σύνδεση της ερευνητικής κοινότητας με τις επιχειρήσεις. Η εξωστρέφεια – τόνισε σχετικά ο διευθυντής του ΙΜΕΤ – είναι απαραίτητη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, όπως και η στήριξη της καινοτομίας.

Το ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ αποτελεί τον σημαντικότερο ελληνικό ερευνητικό φορέα στον τομέα των μεταφορών, κι έναν από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους ερευνητικούς φορείς Πανευρωπαϊκά. Υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και χρηματοδοτείται κυρίως από ερευνητικά κονδύλια και ιδιωτικούς φορείς. Το 2017 ο κύκλος εργασιών του ΜΕΤ αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατ.ευρώ, καθώς έχει σε εξέλιξη περί τα 40 έργα. Διαθέτει 61 ερευνητές στους τομείς ανάπτυξης τεχνολογιών για οχήματα, υποδομών σε οδικά δίκτυα, βιώσιμης κινητικότητας και μη επίγειων μέσων μεταφοράς. Σημειωτέον ότι η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου δεν ξεπερνά το 12% της συνολικής του χρηματοδότησης. Το ΙΜΕΤ είναι το πρώτο Ινστιτούτο της χώρας σε προσέλκυση έργων χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα (56 ενεργά έργα στο Horizon 2020) και ένα από τα 10 καλύτερα ερευνητικά κέντρα της Ε.Ε. Μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αναθέσει στο ΙΜΕΤ να συντάξει τις τεχνικές προδιαγραφές για την νέα Κοινοτική Οδηγία, με θέμα την προσβασιμότητα στα μέσα μεταφοράς, που θα παρουσιαστεί το 2018.

Προτεραιότητα του ΙΜΕΤ είναι επίσης να γίνει γνωστή η δράση και η ύπαρξή του εντός συνόρων, με στόχο την ανταποδοτικότητα και το όφελος για την κοινωνία. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται και η Ημερίδα «Ανοιχτών θυρών» (OPEN DAY) που διοργανώνει το ΙΜΕΤ σε λίγες ημέρες, την Κυριακή 5 Νοεμβρίου  (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα), ανοίγοντας τις πόρτες των εγκαταστάσεών του, που βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης,  για το κοινό όλων των ηλικιών.

Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, το ΙΜΕΤ παρουσίασε τη σημαντική δραστηριότητά και τα ερευνητικά του επιτεύγματα, ξεκινώντας μια πορεία εξωστρέφειας κι ενημέρωσης των πολιτών. Το έντονο ενδιαφέρον των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, του προέδρου του ΟΣΕΘ κ. Κων/νου Αμπατζά, του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΘ κ. Δημητρίου Μακρή, της διευθύνουσας συμβούλου της Εγνατίας Οδού κ. Ρίας Καλφακάκου, του Πρύτανη του ΑΠΘ κ.Περικλή Μήτκα, εκπροσώπων του δήμου Θεσσαλονίκης και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίνει το στίγμα του υψηλού κύρους και του έντονα καινοτόμου και αναπτυξιακού προφίλ του ΙΜΕΤ.

LEAVE A REPLY