ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Αναξιοποίητες οι δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Αναξιοποίητες οι δυνατότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

447
SHARE

Μακράν κατώτερη των δυνατοτήτων της κρίνεται πως είναι η απόδοση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας υπό την έννοια ότι διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουν αξιοποιηθεί επαρκώς. Ωστόσο μπορεί να αναδειχθεί σε δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή, με πρωταγωνιστικό αναπτυξιακό ρόλο για τις όμορες περιφέρειες και για το σύνολο της χώρας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ με θέμα «Οι αναπτυξιακές προκλήσεις και προοπτικές της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας» και παρουσιάστηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως εξήγησε ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του ΕΚΠΑ Γιώργος Αργείτης, η Περιφέρεια Κεντρικής αντιπροσωπεύει σημαντικό ειδικό βάρος στην εθνική οικονομία με 13,5% στο ΑΕΠ, ενώ σε κρίσιμους τομείς έχει υψηλότερη συμμετοχή: μεταποίηση 17,7%, πρωτογενής τομέας 19,4%, επενδύσεις 16,5% και εξαγωγές 16% που αποτελεί εξαγωγική επίδοση υψηλότερη από την Περιφέρεια Αττικής.

Ωστόσο, σύμφωνα δε με τη μελέτη, «οι υπό διαμόρφωση πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις στον χώρο των Βαλκανίων σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής στους τομείς των μεταφορών, της εφοδιαστικής και της ενέργειας, διαφαίνεται ότι δημιουργούν για την ΠΚΜ προϋποθέσεις για την υπέρβαση ανασταλτικών παραγόντων του παρελθόντος. Με την αξιοποίηση των αναδυόμενων ευκαιριών εκτιμάται ότι η ΠΚΜ μπορεί να τεθεί σε δυναμική αναπτυξιακή πορεία και να διαδραματίσει πιο αναβαθμισμένο ρόλο για την ίδια και την εθνική οικονομία σε σχέση με το παρελθόν».

Σύμφωνα με τη μελέτη, την περίοδο 2010-2015, η περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας (που έχει τρεις παραμεθόριους νομούς) φαίνεται να υπέστη ελαφρώς μεγαλύτερες απώλειες σε σχέση με τον μέσο όρο της χώρας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργείτης, «το διάστημα 2008-2015, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας μειώθηκε κατά 4.880 ευρώ ενώ από το 2009 έως το 2013, χάθηκαν 187.500 θέσεις εργασίας από τις οποίες ανακτήθηκαν οι 72400 (38,6%) την περίοδο 2013-2017».

Ένα άλλο στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη είναι πως η ΠΚΜ έχει την πρωτιά σε επισκέψεις τουριστών (7.2 εκατ. επισκεπτών το 2017 έναντι 5,8 εκατ. στο Νότιο Αιγαίο και 5,1 στην Κρήτη), ενώ την οποία προτιμούν κυρίως τουρίστες από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία και τη Σερβία οι οποίοι ωστόσο, όπως είπε ο κ. Αργείτης, «έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα η δαπάνη ανά επίσκεψη να κυμαίνεται στα 255 ευρώ τη στιγμή που η αντίστοιχη δαπάνη στην Κρήτη είναι τα 678,3 ευρώ».

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σε χαιρετισμό του στην ίδια εκδήλωση, στη Θεσσαλονίκη οι διανυκτερεύσεις από ένα εκατομμύριο που ήταν το 2010, διαμορφώθηκαν στα 4 εκατομμύρια το 2017, συμπεριλαμβανομένων και των ενοικιάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Airbnb. Και ανακοίνωσε ότι το παλιό ξενοδοχείο «Βιέννη» της Θεσσαλονίκης μαζί με ένα ακίνητο που λειτουργούσε ως υποκατάστημα τραπέζης στην πλατεία Ελευθερίας αγοράστηκαν από μία μεγάλη εβραϊκή αλυσίδα ξενοδοχείων που διαθέτει 120 ξενοδοχεία σε όλη την Ευρώπη.

LEAVE A REPLY