ΙΟΒΕ: Οι φόροι συρρίκνωσαν τη νόμιμη αγορά αλκοολούχων ποτών κατά 50%!

ΙΟΒΕ: Οι φόροι συρρίκνωσαν τη νόμιμη αγορά αλκοολούχων ποτών κατά 50%!

711
SHARE

Θραύση κάνει τα τελευταία χρόνια το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών οδηγώντας σε συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς κατά 50%. Οι απώλειες των φορολογικών εσόδων εκτιμώνται σε πλέον των 40 εκατ. ευρώ, ενώ η «ρίζα» του κακού είναι όπως όλα δείχνουν η συνεχής αύξηση των φόρων.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν μεταξύ άλλων μέσα από τη νέα μελέτη του ΙΟΒΕ με τίτλο «Οι προοπτικές του κλάδου αλκοολούχων ποτών στην Ελλάδα». που αναλύει τη συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία αλλά και τις επιπτώσεις της υψηλής φορολογίας και του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών στη λειτουργία της αγοράς, στις προοπτικές των επιχειρήσεων του κλάδου και στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η συνολική συνεισφορά του κλάδου των αλκοολούχων ποτών στην ελληνική οικονομία και την απασχόληση δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη, καθώς ο κλάδος συνεισφέρει 1,5 δισ. ευρώ. στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, ενώ υποστηρίζει περισσότερες από 31.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Όμως, τα τελευταία χρόνια ο κλάδος είδε τη νόμιμη αγορά να συρρικνώνεται κατά περίπου 50% και το παράνομο εμπόριο να διογκώνεται ακόμη περισσότερο , εξαιτίας των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία και των αυξήσεων στους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) αλκοολούχων ποτών και του ΦΠΑ.

Όπως τονίζουν οι μελετητές του ΙΟΒΕ, η αύξηση των φόρων στα αλκοολούχα ποτά ενισχύει τα κίνητρα για διασυνοριακές αγορές από γειτονικές χώρες, στις οποίες εφαρμόζονται χαμηλότεροι συντελεστές ΕΦΚ και δίνει ώθηση στη διεξαγωγή λαθρεμπορίου και νοθείας, με αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, οδηγώντας τελικά σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων, το λαθρεμπόριο κυμάνθηκε το 2016 περίπου σε 340-680 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, δηλαδή περίπου στο 9%-18% της συνολικής αγοράς, με τις απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών να υπολογίζονται σε τουλάχιστον 42 εκατ. ευρώ, λόγω μη καταβολής του ΕΦΚ και ΦΠΑ.

Επίσης, οι απώλειες φορολογικών εσόδων που προκύπτουν από την χωρίς έλεγχο διακίνηση χύμα αποσταγμάτων υπολογίζονται βάσει συντηρητικών εκτιμήσεων σε περίπου 48 εκατ. ευρώ μόνο για το 2016!.

Ο περιορισμός του παράνομου εμπορίου αλκοολούχων ποτών θα μπορούσε -σύμφωνα με το ΙΟΒΕ- να προσφέρει άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία. Ενδεικτικά, αναφέρει η μελέτη, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου (π.χ. μείωσή του κατά 50%) και η μεταφορά αυτών των ποσοτήτων κατανάλωσης στη νόμιμη αγορά, θα οδηγούσε, σύμφωνα με τη μελέτη, σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 33,5 εκατ. ευρώ.

(Φωτογραφία αρχείου από επιχείρηση εντοπισμού λαθραίων ποτών)

LEAVE A REPLY