ΙΟΒΕ: Σημαντικό και κρίσιμο το 2018 για την Οικονομία – Ανάπτυξη 2,1%...

ΙΟΒΕ: Σημαντικό και κρίσιμο το 2018 για την Οικονομία – Ανάπτυξη 2,1% για το 2018 – ”Καμπανάκι” για τις επενδύσεις

452
SHARE

Ανάπτυξη γύρω στο 2,1% προβλέπει για το 2018 το ΙΟΒΕ, στη νέα τριμηνιαία έκθε΄ση του για την Οικονομία, μαζί με συνέχιση της περσινής ώθησης στην εγχώρια οικονομία από τις εξαγωγές (+7,0%) και ελαφρώς μικρότερη συμβολή των επενδύσεων στην αύξηση του ΑΕΠ (+16%), που θα προέλθουν από επιτάχυνση του Περογράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε εξωστρεφείς τομείς (μεταποιητικούς, τουρισμό) και σε αποκρατικοποιήσεις – ιδιωτικοποιήσεις.

Η ανεργία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αποκλιμάκωση το 2018, κυμαινόμενη στο 20%, από νέα διεύρυνση της απασχόλησης στους εξωστρεφείς τομείς, οι οποίοι συνέβαλαν στην πτώση της και το 2017, καθώς επίσης και από μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση από τον κατασκευαστικό τομέα (ΠΔΕ, ιδιωτικοποιήσεις, νέες οικοδομές), ενώ διεύρυνση της απασχόλησης, μόνιμης και προσωρινής, προβλέπεται στο δημόσιο τομέα.

Για το τραπεζικό σύστημα εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνέχιση της σταδιακής αποκατάστασης εμπιστοσύνης προς το τραπεζικό σύστημα, με σημαντικές ωστόσο προκλήσεις. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα παρέμεινε σε πτωτική τροχιά το 2017, αν και με φθίνοντα ρυθμό, τάση η οποία σύμφωνα με το ΙΟΒΕ αναμένεται να συνεχιστεί φέτος, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση του stress test των τραπεζών και τη διαχείριση των αποτελεσμάτων του και την περαιτέρω πρόοδο στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων». Παράλληλα, πάντως, προβλέπεται σταδιακή αλλά σταθερή επιστροφή καταθέσεων, μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, καθώς και ήπια περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Παρουαιάζοντας την έκθεση, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε: “Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι οι συνθήκες και οι προοπτικές για την οικονομία βελτιώνονται, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΑΕΠ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς δείκτες…. Ωστόσο, η βελτίωση αυτή δεν συνιστά το οριστικό τέλος της κρίσης. Θα ήθελα να υπενθυμίσω τα σημαντικά δομικά προβλήματα της οικονομίας μας, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπισθεί, και τον κίνδυνο οι θετικές εξελίξεις να παρερμηνευθούν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας”.

Το 2018 σύμφωνα με το ΙΟΒΕ θα είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο έτος. Στο βαθμό που δεν θα εκδηλωθούν σημαντικές εκπλήξεις, η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί, και σχετικά θα ενδυναμωθεί και η κεντρική εκτίμηση είναι ότι η μεγέθυνση σε πραγματικούς όρους λίγο κάτω από 1,5% την περασμένη χρονιά θα αυξηθεί σε λίγο πάνω από 2% για την τρέχουσα. Η κεντρική αυτή πρόβλεψη, όμως, όπως τονίζεται στην έκθεση, προϋποθέτει συστηματική, έστω και μικρή, βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και χωρίς ανάκαμψη των επενδύσεων, η οικονομία θα βρεθεί και πάλι σε οδυνηρή στασιμότητα.

 

LEAVE A REPLY