Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε πρώην στέλεχος του ΔΝΤ

468
SHARE

Στον… δρόμο προς νέες εκλογές φαίνεται πως βαδίζει η Ιταλία μετά τη χτεσινή άρνηση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα να εγκρίνει τον διορισμό του υπουργού των Οικονομικών, ο οποίος επελέγη από τον συνασπισμό ακροδεξιών-λαϊκιστών.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σ. Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης, στο πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι ο οποίος αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, οι οποίες θα διενεργηθούν είτε το φθινόπωρο ή στις αρχές του επόμενου έτους.

«Θα παρουσιαστώ στη Βουλή με ένα πρόγραμμα το οποίο –εάν εξασφαλίσει τη στήριξη της Βουλής- θα περιλαμβάνει την έγκριση του προϋπολογισμού του 2019. Τότε η Βουλή θα διαλυθεί με εκλογές στις αρχές του 2019», δήλωσε ο Κοταρέλι λίγο μετά την αποδοχή της εντολής που έλαβε από τον Ιταλό πρόεδρο.«Απουσία ψήφου εμπιστοσύνης από τη Βουλή, η κυβέρνηση θα παραιτηθεί αμέσως και βασική λειτουργία της θα είναι η διαχείριση των τακτικών υποθέσεων μέχρι τις εκλογές που θα διενεργηθούν μετά τον Αύγουστο», πρόσθεσε.

Χτες, Κυριακή, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουσέπε Κόντε -ο οποίος υποστηρίζεται από τη Λέγκα και το Κίνημα Πέντε Αστέρων- παρέδωσε το βράδυ της Κυριακής την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ενώ νωρίτερα παρουσίασε τη λίστα των μελών της κυβέρνησής του, προσκρούοντας στην άρνηση του προέδρου Ματαρέλα να διορίσει έναν ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγο -τον 81 ετών Πάολο Σαβόνα, επικεφαλής του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Ιταλός πρόεδρος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ. Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή. Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και Ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου. Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις. Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας…».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε ότι η απόρριψη του ευρωσκεπτικιστή καθηγητή Πάολο Σαβόνα για την θέση του υπουργού Οικονομικών είναι «απαράδεκτη». «Πρόκειται για μία πρωτοφανή σύγκρουση θεσμών», δήλωσε ο Ντι Μάιο μέσω του Facebook. «Ποιος ο λόγος να ψηφίζει κανείς, αν αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης;», πρόσθεσε.

«Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι ο εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι», δήλωσε ο Ντι Μάιο υπογραμμίζοντας ότι: «η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη».

LEAVE A REPLY