Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροτοδιατροφή από την ΑΖΚ

Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροτοδιατροφή από την ΑΖΚ

533
SHARE

Τη δημιουργία Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας για την Αγροδιατροφή, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, με το οποίο θα λειτουργήσει επί της ουσίας ο πρώτος θύλακας υποδοχής καινοτομικής δραστηριότητας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), στη Θεσσαλονίκη, ανακοίνωσαν ο πρόεδρος της ΑΖΚ, Παντελής Αγγελίδης και η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

Σύμφωνα με τον κ.Αγγελίδη, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής επιτροπής που προβλέπει τη δημιουργία digital innovation hubs στις Περιφέρειες της Ευρώπης, για να δημιουργηθεί μια θερμοκοιτίδα στον τομέα της αγροδιατροφής. Η θερομοκοιτίδα αυτή θα πλαισιωθεί και από χώρους εγκατάστασης ερευνητικών δραστηριοτήτων και εγκατάστασης μικρών ή μεγαλύτερων καινοτομικών δραστηριοτήτων. Ήδη δυο εργαστήρια του ΑΠΘ έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους.

Τα κονδύλια θα αναζητηθούν από προγράμματα ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη και την καινοτομία ή από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο πρόεδρος της ΑΖΚ ανέφερε ότι  ο φάκελος για την οριοθέτηση του θύλακα καινοτομίας είναι έτοιμος και θα υποβληθεί μέσα στο Μάιο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα υποβληθεί η Μελέτη Σκοπιμότητας στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για ένταξη της πρώτης φάσης του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις από πλευράς πολιτείας.

«Αυτή η κυβέρνηση αλλάζει το τοπίο και προχωρά το αρχικό όραμα για τη ζώνη» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών κ. Κόλλια – Τσαρουχά, κάτι βέβαια που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

LEAVE A REPLY