Wednesday , 24 April 2024

Καινοτόμα ψηφιακή εφαρμογή του ΑΠΘ διενεργεί δημοσκοπήσεις

Στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος καθημερινής πρόβλεψης της κοινής γνώμης και των εκλογικών προτιμήσεων προχώρησε το ΑΠΘ.

Πρόκειται για το “Πολιτικό Βαρόμετρο”, ένα εργαλείο υπολογιστικής πολιτικής το οποίο αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και ανάλυσης πληροφοριών του ΑΠΘ.

Ως βάση δεδομένων θεωρείται η αυτόματη ανάλυση των tweets των πολιτών που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, τα οποία συλλέγονται καθημερινά.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, το εργαλείο μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις καθώς η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά γεγονότα.

Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό ενώ δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις.

Επιπλέον, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει καθημερινά στο «Πολιτικό Βαρόμετρο» για να δει την τρέχουσα πρόθεση ψήφου και τις τάσεις της για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Την παρουσίαση του “Πολιτικού Βαρόμετρου” θα κάνει αύριο, Τετάρτη 1 Μαρτίου ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του ΑΠΘ, Ιωάννης Πήτας, στο πλαίσιο των εργασιών του υβριδικού «Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *