“Καμπανάκι” από Γ.Στουρνάρα για την οικονομική πολιτική μετά τα μνημόνια-“Παραμένουν άλυτα προβλήματα”

“Καμπανάκι” από Γ.Στουρνάρα για την οικονομική πολιτική μετά τα μνημόνια-“Παραμένουν άλυτα προβλήματα”

502
SHARE

“Έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη”, τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου και τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα περίοδο και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να μας εγκαταλείψουν οι αγορές αν υπαναχωρήσουμε από τα συμφωνηθέντα.

Κατά τον ίδιο, εξάλλου, τα χρόνια που πέρασαν διορθώθηκαν πολλές αδυναμίες , αλλά “παραμένουν ακόμη άλυτα προβλήματα: από το υψηλό δημόσιο χρέος, μέχρι την ανεργία, την παιδεία, την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και άλλα”.

Μιλώντας στην “Καθημερινή”, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε, επίσης, ότι η κρίση ήταν αποτέλεσμα κυρίως λανθασμένων επιλογών οικονομικής πολιτικής και υποστήριξε ότι τα μνημόνια ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, τόνισε ωστόσο ότι το τρίτο μνημόνιο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. «Οι διαφορές που χώριζαν τις δύο πλευρές το φθινόπωρο του 2014, ήταν πολύ μικρότερες από τα μέτρα που θεσπίστηκαν αργότερα με το τρίτο μνημόνιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε την ανάγκη μη υπαναχώρησης από τα συμφωνηθέντα: “Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν θα διολισθήσουμε στα λάθη οικονομικής πολιτικής του παρελθόντος και δεν θα ανατρέψουμε πολιτικές που έχουν συμφωνηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει, επίσης, να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο η αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης και η προώθηση της αριστείας και της αξιολόγησης σε όλες τις πτυχές της δημόσιας δραστηριότητας”. Επεσήμανε, επίσης, ότι πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές που προσελκύουν άμεσες ξένες επενδύσεις, καθώς και πολιτικές που ευνοούν υψηλούς ρυθμούς ανόδου της “ολικής” παραγωγικότητας.

LEAVE A REPLY