“Καμπανάκι” από το Γραφείο Προϋπολογισμού για την οικονομική πολιτική μετά την...

“Καμπανάκι” από το Γραφείο Προϋπολογισμού για την οικονομική πολιτική μετά την έξοδο από το Μνημόνιο

379
SHARE

Την ανάγκη να εφαρμοσθεί υπεύθυνη οικονομική πολιτική μετά την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο επισημαίνει το Γραφείο του Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή. Παρουσιάζοντας, συγκεκριμένα, την έκθεση του Γραφείου για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 και αφού επισήμανε τις θετικές οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, ο επικεφαλής του Γραφείου, κ.Φραγκίσκος Κουτεντάκης, τόνισε ότι μετά την έξοδο δεν πρέπει να σταλούν μηνύματα για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής γιατί η Ελλάδα θα βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αγορών, που θα την αξιολογούν συνεχώς,  και δεν πρέπει να επικρατήσουν τυχόν πολιτικές πιέσεις για αλλαγή κατεύθυνσης της οικονομικής πολιτικής.

Συνέστησε επίσης,όσον αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές, οι όποιες κινήσεις να είναι προσεκτικές, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης, καθώς η χώρα είναι χρηματοδοτικά καλυμμένη, ενώ για τις συντάξεις ανέφερε ότι δημοσιονομικά δεν είναι απαραίτητη η μείωσή τους αν και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει η σχετική συμφωνία με τους δανειστές.

Το Γραφείο στην έκθεσή του χαρακτηρίζει ιδιαιτέρως θετική την απόφαση του Eurogroup για τη δεκαετή επιμήκυνση των λήξεων του ελληνικού δημόσιου χρέους και το γεγονός ότι η απόφαση αυτή δεν συνοδεύεται από προϋποθέσεις. Παρ΄όλα αυτά υπάρχουν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ που βάζουν το στοιχείο της αβεβαιότητας όσον αφορά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και εφόσον το ΔΝΤ εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το θέμα αυτό, σύμφωνα πάντοτε με τον κ.Κουτεντάκη, οι αγορές το λαμβάνουν υπόψη παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το Ταμείο το χρέος είναι βιώσιμο έως το 2038.

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας σύμφωνα με την έκθεση καταγράφονται θετικές συνθήκες τόσο στην απασχόληση και στις αμοιβές, όσο και στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Επίσης μειώνονται τα κόκκινα δάνεια ενώ για πρώτη φορά παρατηρείται μείωση, αν και οριακή, στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Όπως όμως επεσήμανε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν μειώθηκε η ανεργία, όπως και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Σε ότι αφορά στην πορεία του προϋπολογισμού τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα της γενικής κυβέρνησης (με βάση τη μέτρηση του Γραφείου του Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή) το εξάμηνο Ιανουάριος – Ιούνιος 2018 ήταν υψηλότερο κατά 613 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και ανέρχονταν στο ποσό των 1,837 δισ. ευρώ έναντι 1,224 δισ. ευρώ πέρυσι. Τα στοιχεία δείχνουν τη θετική πορεία του προϋπολογισμού φέτος και ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα.

 

LEAVE A REPLY