Κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης...

Κατάργηση και αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε ο Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης

308
SHARE

Αντικατάστασή του νόμου Κατσέλη, που λήγει στις 31/12/2018, από ένα νέο μοντέλο  προστασίας της πρώτης κατοικίας προανήγγειλε νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, κατά την παρουσίαση του προγραμματισμού του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη είναι προϊόν της κρίσης» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Δραγασάκης επεσήμανε πως το περασμένο καλοκαίρι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε πως “τον Δεκέμβριο θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα”.

Τόνισε, επίσης, πως αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στον νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί και ότι υπάρχει αμοιβαίο συμφέρον να βρεθεί λύση αποσυμφόρησης, καλώντας τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση αυτή για τις περιπτώσεις που εκτιμούν θα τύχουν κουρέματος στο δικαστήριο.

Για το νέο πλαίσιο προστασίας δεν άνοιξε τα χαρτιά του, ανέφερε μόνο ενδεικτικά  ότι θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

LEAVE A REPLY