Καταγγελία ΠΟΒΕΣΑ: Περίπου 550.000 ανελκυστήρες σε όλη τη χώρα συντηρούνται υποτυπωδώς!

Καταγγελία ΠΟΒΕΣΑ: Περίπου 550.000 ανελκυστήρες σε όλη τη χώρα συντηρούνται υποτυπωδώς!

910
SHARE

Με το νέο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας (φωτογραφία) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Οικονομίας, Απόστολο Μακρυκώστα συναντήθηκε -στις 25 Ιουλίου- αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών -Εγκαταστατών- Συντηρητών Ανελκυστήρων (ΠΟΒΕΣΑ). Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο πρόεδρος Γιώργος Π. Βλασόπουλος και ο γενικός γραμματέας Παύλος Μαμμωνάς, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και η ΠΟΜΙΔΑ με τον πρόεδρό της, Στράτο Παραδιά, τον αντιπρόεδρο, Χαράλαμπο Τσουτρέλη, τον τεχνικό της σύμβουλο, Απόστολο Ευθυμιάδη και το μέλος της, Αναστάσιο Βάππα.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν το νέο Γενικό Γραμματέα «για την προγενέστερη και ισχύουσα νομοθεσία, για τις στρεβλώσεις και τα κενά της ισχύουσας ΚΥΑ, για τις εργασίες της επιτροπής επί 2,5 ολόκληρα χρόνια με λήξη την 16η Δεκεμβρίου 2016 χωρίς στη συνέχεια να εκπονήσουν και να καταθέσουν νέο σχέδιο ΚΥΑ όπως άλλωστε προέβλεπε ο λόγος συγκρότησης της εν λόγω επιτροπής. Συνεπώς η ΠΟΒΕΣΑ ως υπεύθυνη Ομοσπονδία ανέλαβε την ευθύνη και την πρωτοβουλία να καταθέσει ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση (ο μοναδικός φορέας από τους συμμετέχοντες στην επιτροπή) ενός σχεδίου νέας ΚΥΑ, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Καταγγείλαμε την κωλυσιεργία και απραξία των υπηρεσιακών παραγόντων αφού επιπλέον για άλλα 2,5 χρόνια από το Δεκέμβριο του 2016 έως και σήμερα 25 Ιουλίου 2018 δεν έχουν εκπονήσει και καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ΚΥΑ στη διαβούλευση. Καταγγείλαμε την επίμονη και ατεκμηρίωτη θέση των υπηρεσιακών (κατά παράβαση της εντολής του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Αλέξη Χαρίτση) να μην καταγραφούν οι υφιστάμενοι λειτουργούντες και μη ανελκυστήρες (ώστε όλοι οι εγκατεστημένοι να γνωστοποιηθούν στο κράτος) με αποτέλεσμα 550.000 κατά προσέγγιση ανελκυστήρες να συντηρούνται υποτυπωδώς χωρίς το προβλεπόμενο από το νόμο αδειούχο τεχνικό προσωπικό. Επισημάναμε το κενό της νομοθεσίας για τους ενδεικτικούς ελέγχους (προς κοινή αποδοχή) σχετικά με το απαιτούμενο αδειούχο τεχνικό προσωπικό και τη νόμιμη λειτουργία των ανελκυστήρων με ισχύ μόνο του ν.3982/11 για αυτεπάγγελτο έλεγχο. Επισημάναμε την ποινική, διοικητική και αστική ευθύνη των αδειούχων νόμιμων Συντηρητών σε αντίθεση με την ανευθυνότητα των υπηρεσιακών οι οποίοι πρότειναν την επιβολή προστίμων στους Ιδιοκτήτες και τους Συντηρητές, για λειτουργούντες ανελκυστήρες μετά το 2012 χωρίς πιστοποιητικό. Υπενθυμίσαμε την απαιτούμενη (την εποχή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης – χωρίς τη γραφειοκρατία) ακόμα και με ανάθεση στην Ομοσπονδία μας δημιουργία της Ηλεκτρονικής Βάσης Δεδομένων (Η.Β.Δ.), με κοινή παραδοχή δυνατότητας καταγραφής όλων των υφιστάμενων ανελκυστήρων των νόμιμων γραφείων εντός ενός μηνός. Επίσης καταγγείλαμε τον αισχρό αθέμιτο ανταγωνισμό με την πλήρη απουσία της επιτροπής ανταγωνισμού και ελεγκτικού μηχανισμού με θύμα τον καταναλωτή με διακύβευση της σωματικής του ακεραιότητας από την έλλειψη ασφαλιστικών διατάξεων».

Σχετικά με την ένταξη της αναβάθμισης και πιστοποίησης των ανελκυστήρων σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ – ΕΠΑΝΕΚ, η ΠΟΒΕΣΑ επισημαίνει ότι «ήταν πρόταση της Ομοσπονδίας μας από την πρώτη σχετική Κ.Υ.Α. της 8ης Μαρτίου 2002 και θεωρούμε ότι έστω και το 2018 επιβάλλεται να γίνει η νομοθετική ρύθμιση για την ένταξη τους, ειδικά στη σημερινή οικονομική δυσπραγία των καταναλωτών».

Σύμφωνα με την ΠΟΒΕΣΑ, «η συνάντηση υπό το νέο Γενικό Γραμματέα Βιομηχανίας και το νέο Γενικό Διευθυντή – με τις τοποθετήσεις τους – ήταν εποικοδομητική και σε θετική κατεύθυνση με τη διαβεβαίωση ότι αρχές του Σεπτεμβρίου θα συγκροτηθεί επιτροπή εργασίας για τη γρήγορη εκπόνηση του σχεδίου της νέας ΚΥΑ».

LEAVE A REPLY