Tuesday , 23 April 2024

Καταστήματα χωρίς POS στην εποχή του κορωνοϊού

Του Γ. Κατσιάνη

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την υποχρεωτική χρήση τερματικών συσκευών (POS) για πληρωμές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες σε καταστήματα και επιχειρήσεις, υπάρχουν κάποιοι επαγγελματίες, οι οποίοι εξακολουθούν να μην διαθέτουν POS(!) ή να το χρησιμοποιούν εκ περιτροπής.

Όπως κατήγγειλε στο thesseconomy.gr καταναλωτής που επισκέφτηκε ιχθυοπωλείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος δεν διέθετε POS.

«Όταν έβγαλα την κάρτα μου για να πληρώσω, μου είπε ότι δεν είχε τερματικό μηχάνημα για ηλεκτρονικές συναλλαγές», δήλωσε ο καταγγέλλων ενώ σημείωσε πως το κατάστημα δεν έφερε στην είσοδο την ενημερωτική ένδειξη ότι δεν διέθετε POS.  

Ωστόσο, κάποιοι άλλοι που χρησιμοποιούν το POS εκ περιτροπής, επικαλούνται συνήθως λόγους «τεχνικών προβλημάτων» για να αποφύγουν την χρήση του.

«Μου είπε ότι το POS που είχε στο κατάστημα χάλασε και δεν λειτουργούσε, με αποτέλεσμα να πληρώσω με μετρητά», είπε καταναλώτρια που επισκέφτηκε κατάστημα εστίασης.

Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ανέδειξε πρώτο το thesseconomy.gr είναι η περίπτωση κυλικείου ιδιωτικής κλινικής στη Θεσσαλονίκη, το οποίο λειτουργούσε επί ένα χρόνο(!) χωρίς να διαθέτει POS, με αποτέλεσμα να πραγματοποιεί συναλλαγές μόνο με μετρητά. (βλέπε εδώ  https://thesseconomy.gr/%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-pos-%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b5%ce%af-%ce%b5%ce%b4%cf%8e-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%ad%ce%bd%ce%b1-%cf%87%cf%81%cf%8c%ce%bd%ce%bf-%ce%ba%cf%85/)

Ωστόσο, η μετάθεση των φορολογικών ελέγχων στα τέλη Μαΐου, ενδεχομένως να ενισχύσει την ανάγκη για μετρητά από τους επαγγελματίες, δεδομένης και της οικονομικής δυσπραγίας που έχει προκαλέσει στην αγορά η πανδημία του κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο, ύψους 1.500 ευρώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *